Центърът на агенцията за палестинските бежанци към ООН, подслонил в

...
Центърът на агенцията за палестинските бежанци към ООН, подслонил в
Коментари Харесай

Париж осъди обстрела на бежански център в ивицата Газа. Берлин: Дори правото на самозащита има правила

Центърът на организацията за палестинските бежанци към Организация на обединените нации, подслонил в Хан Юнис разселени от спора цивилни и изумен при танков обстрел на 24 януари, фотография: АП

Берлин е " извънредно смутен от отчайващата обстановка на цивилните в Хан Юнис ", в южната част на линията Газа, съобщи немската външна министърка Аналена Бербок и прикани за филантропично преустановяване на огъня, съобщи Франс прес.  " Дори правото на самоотбрана е подложено на правила и интернационалното филантропично право се ползва също и за битката против терористите ", сподели Бербок.

" Израел би трябвало да почита това, както другите страни по света, даже и в един сложен подтекст, в който " Хамас " нарушава всички правила и употребява хората като жив щит ", добави Бербок в изказване, публикувано от немското външно министерство.

В сряда при пукотевица на два танка против бежански център на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци починаха 13 души в Хан Юнис, съгласно данни на организацията на Организация на обединените нации.

Според публицист на Франс прес през вчерашния ден бомбардировките са били непрестанни по този град, в който е роден Яхия Синуар, водач на " Хамас " в линията Газа, считан за проектант на кървавото нахлуване на бойци на палестинското придвижване против израелската територия на 7 октомври. В офанзивата тогава починаха 1140 души, а 250 души бяха взети за заложници и отведени в Газа. Около 100 от тях бяха освободени по време на преустановяване на боевете в края на ноември.

В отговор на офанзивата от 7 октомври Израел стартира огромна военна интервенция в Газа, в която, съгласно данни на палестинските здравни управляващи там, са починали 25 900 души.

" Израел би трябвало незабавно да усили филантропичната помощ за Газа и да приспособява метода, по който води интервенциите си там ", съобщи министърката. " И е нужно филантропично преустановяване на огъня, с цел да могат заложниците да бъдат най-сетне освободени ", добави тя. Германия оказа безусловна поддръжка на Израел от началото на войната сред Израел и " Хамас " в Газа. Но Берлин също по този начин прикани Израел за въздържаност пред филантропичната злополука в Газа, отбелязва Франс прес. На 7 януари Бербок пледира по-специално за " по-малко интензивно водене на войната ", с цел да може да бъдат предпазени цивилните.

Същевременно Франция осъди стрелбата по бежанския център на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци в Хан Юнис, съобщи Франс прес. В изказване на френското външно министерство се споделя, че обектите на Организация на обединените нации и филантропичният личен състав, чиято работа е нужна за цивилните в Газа, би трябвало да бъдат изцяло предпазени.  Министерството приканва Израел да се придържа към интернационалното филантропично право. В изказването на ведомството се припомня, че отбраната на цивилните е по едно и също време морално и интернационално обвързване.

Призовавайки Израел да се придържа към интернационалното филантропично право Франция, както наподобява, упреква мълчешком израелската войска за удара по бежанския център в Хан Юнис, отбелязва Франс прес. Този център се е помещавал в някогашен обучителен център на организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци. При удара с изключение на 13-те жертви са били ранени и 56 души, от които 21 са в сериозно положение.

Организация на обединените нации съобщи, през вчерашния ден за Франс прес, че израелската войска е разпоредила евакуацията на убежището, в което е имало няколко десетки хиляди разселени от спора хора. Евакуацията е трябвало да завърши до 17 ч. локално време през днешния ден.

Израелската войска от своя страна увери, че никакво искане за евакуация не е било отправяно на организацията или на тези, които са били в региона на това бежанско леговище. Армията също така изключи въздушен или артилерийски удар да е бил нанасян по убежището и загатна за опцията да става дума за пукотевица на " Хамас ".

Филип Лазарини, общоприет комисар на Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци, съобщи, че има крещящо нарушаване на разпоредбите на водене на война и че координатите на бежанския център са били известие на израелските управляващи.

Същевременно ръководеното от " Хамас " министерство на опазването на здравето на линията Газа съобщи, че 20 палестинци са били убити, а към 150 ранени при израелски удар, до момента в който чакали на опашка за хранителни помощи в град Газа, съобщи Ройтерс. Израелската войска сподели, че ще ревизира информацията.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР