Центъра за временно настаняване в Бившата белодробна болница ще приема

...
Центъра за временно настаняване в Бившата белодробна болница ще приема
Коментари Харесай

Зико: Няма да гоним украинци от Белодробна болница, инвестицията ще се реализира след края на войната

Центъра за краткотрайно настаняване в Бившата белодробна болница ще приема бежанци от Украйна до края на войната. Такава позиция застъпиха кмета на Пловдив Здравко Димитров и зам.-кмета Георги Титюков.
Прочетете още
Изказването пристигна, откакто в общественото пространство бе изнесена информация, че Здравко Димитров публично е предложил на Общински съвет от 1 януари 2023 година постройката да бъде отнета от фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън ", която я стопанисва сега от името и в интерес на украинските бежанци, и да бъде предоставена за построяването на частна многопрофилна болница. Това ще стане посредством основаване на безплатно право на прилагане върху парцели – частна общинска благосъстоятелност в двора на парцела, т.е. постройката на Втори дом, както и право на градеж за създаване на Здравен комплекс. 

" Предложението е да си остане общинска болница. Бежанците остават, ние бяхме първите, които ги приехме ", уточни Димитров на конференция през днешния ден.

Той удостовери, че ще бъде учредено безплатно право на градеж за 30 години и ще бъде възложен на " Света Каридат ", само че постройката на Белодробна болница ще стане приют.

" Липсва приют на Пловдив. Никой не знае по кое време ще свърши войната, дано да си проектират хората. Има опция по европроекти ", уточни Димитров.

На въпрос за какво такава точка за оставяне на бежанците до края на войната не е заложена категорично в документите, Титюков разяснява, че очевидно има пропуск, само че ще бъде поправен.

" Разбира се, че ще останат бежанците, изрично това ще бъде записано.. Допуснали са неточност сътрудниците от Община благосъстоятелност, които са го готвили. В понеделник на оперативка беше изговорено да има такава точка - че това може да се случи едвам откакто завърши войната в Украйна и хората по живо, по крепко, се приберат по домовете си. Имайте поради, че това в действителност е един добър образец, бяла лястовица ", уточни Титюков и подсети, че хората там в действителност се интегрират и си стъпват на краката.

Припомняме, че през вчерашния ден Манол Пейков изнесе информация, че теренът и постройката ще бъдат дадени за нова болница. Днес на брифинг бе конкретизирано, че след 30 години постройката остава благосъстоятелност на община Пловдив.

Към момента във " Втори дом " /бившата белодробна болница/  живеят над 6000 бежанци, от които над 2400 са деца.

" Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, постройката (четири етажа, 5000 м2) беше напълно изоставена в продължение на 7 (седем) години (от 2015-а насам). Само за три месеца и половина украинските бежанци – които й посветиха стотици часове труд – съумяха, благодарение на десетки донори, да я трансфорат в доста повече от просто едно годно за живот място. Освен че ремонтираха покрива и канализацията, те доставиха пространствата с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови умивалници, тоалетни и душове. Всички стаи бяха измазани и боядисани, а дограмата – заменена с чисто нов стъклопакет. В резултат на всичко това, през днешния ден вътрешността на постройката е изменена до неразбираемост. Нека съдействате за оказване на напън по всички вероятни законови способи над Общински съвет и Кмета на Община Пловдив да се откажат (поне временно) от " капиталовите планове " и да проявят нужната съпричастност, като удължат престоя на украинските бежанци до края на 2023-а година – или колкото е нужно, най-малко до края на проклетата война ", написа през вчерашния ден Манол Пейков.

Днес и регионалният шеф Ангел Стоев застъпи позиция против капиталовото желание. Насрочен е и митинг против решението за отдаване на право на прилагане и право на градеж. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР