Център на тържествата беше родния му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова

...
Център на тържествата беше родния му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова
Коментари Харесай

Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев

Център на тържествата беше родния му Калофер. Вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че този ден се празнува освен у нас, само че и измежду доста български общности по света.

Калофер, Карлово
 © Българска телеграфна агенция
По традиция тържественото честване стартира с отдаване на респект пред паметника на майката на Христо Ботев - Иванка Ботева. Вицепрезидентът Илияна Йотова означи, че през днешния ден би трябвало да разсечем оковите на нищетата, на неправдата и омразата.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Няма място полуистината, полувярата, полусвободата и слепците с очи. Нямат място лъжеидеалите и лъжегероите.
Йотова цитира и веруюто на Ботев, че човек в цялостния смисъл на думата може да се назова единствено оня, който е свободен.
Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България: Отненаме си сами права. Разделени. Говорим за единство, а сме по-отчуждени от всеки път. Честичко би трябвало да препрочитаме тези пожълтели страници, които написа гениалния български стихотворец.  В Деня на Ботев: България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите В Деня на Ботев: България се прекланя пред подвига и саможертвата на героите
Днес се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Точно в 12:00 часа на обяд сирените в цялата страна дадоха знак за едноминутн...

Роден в Калофер, учил в Одеса, преподавал в Задунаево, бежанец в Румъния, умрял в Балкана над Враца - 28 годишният Христо Ботев оставя на поколенията след себе си богато завещание и блян за свободата.
Марияна Николова, вицепремиер: Продължител на делото на Георги Раковски и Васил Левски - Ботев е ревнив бранител на правото на българския народ за съзнание и самоуправление.
61-ва стрямска механизирана бригада уважи Ботев с " Гирлянд на славата ", който всяка година на този ден слага пред паметника на поета бунтовник.

София също означи тържествено 171 години от рождението на Христо Ботев.

Граждани и политици се поклоника на паметника му в Борисовата градина и сервираха венци и цветя. В словото си министърът на защитата Красимир Каракачанов - изрази страдание, че младото потомство не знае задоволително за персони като Ботев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР