Ценовите равнища на жилищата в България надминаха своя пик, но

...
Ценовите равнища на жилищата в България надминаха своя пик, но
Коментари Харесай

Имотен експерт: Пикът на цените премина, спад ще се усети първо в малките градове

Ценовите нива на жилищата в България надминаха своя пик , само че към момента не е ясно по кое време може да чакаме спад. Това стана ясно по време на конференцията на изпълнителния шеф на „ АДРЕС Недвижими парцели “ Гергана Тенекеджиева.

Експертът показа пред публицисти данните за пазара на жилищата през предходната година. По думите ѝ растежът на цените в огромните градове към този момент е завършил и през 2023 година се чака усмиряване на пазара на недвижими парцели у нас.

През втората половина на предходната година се е следил спад в броя на покупко-продажбите , което единствено по себе си е симптом за понижаване на цените . Според Тенекеджиева обаче на този стадий е рано да се приказва за съответни периоди по кое време може да стане това.

„ Практиката демонстрира, че сензитивният спад на покупко-продажбите нормално продължава четири години, а цените понижават в интервал от шест години. Най-вероятно спадът на цените ще бъде усетен първо в по-малките градове “ , съобщи Тенекеджиева, представена от „ Българска телеграфна агенция “.

Тя цитира данни на компанията, съгласно които спадът в броя на сделките в София е сред 15 и 20 на 100. Междувременно растежът на цените за 2022 година в столицата е с 25 на 100. Най-много са поскъпнали жилищата във Варна – близо 32 на 100, а в Бургас и Пловдив с по 17 на 100. С 10 на 100 се регистрира нарастване на броя на наемателите към края на предходната година.

Според Тенекеджиева в подобен миг хората със спестявания , могат да влагат в покупката на неподвижен парцел. Тези, които обаче са без спестявания, по-добре да изчакат на този стадий.

Експертът цитира статистика, съгласно която през последните 20 години приходите ни са нарастнали шест пъти , а тъкмо с толкоз се е повишила и междинната цена на парцелите .

През последните 10 години се следи нарастване на покупко-продажбите в огромните градове , до момента в който в дребните обитаеми места те понижават.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР