Ценовата война между Uber (Юбър) и Lyft (Лифт) донесе милиарди

...
Ценовата война между Uber (Юбър) и Lyft (Лифт) донесе милиарди
Коментари Харесай

Загубите на Uber и Lyft държат конкурентите на дистанция

Ценовата война сред Uber ( " Юбър " ) и Lyft ( " Лифт " ) донесе милиарди долари загуби и за двете компании за споделено пътешестване, до момента в който те се борят за пасажери и водачи. В едно отношение обаче това бе добра вест за вложителите, вложили парите си в фирмите, които преди малко излязоха на борсата: Загубите изплашиха конкуренцията и осигуриха на водачите в сектора дуопол в съвсем всеки град в Съединени американски щати.

Двете компании от Сан Франциско към този момент изгубиха общо 13 милиарда $. И при изискване че не се вижда явен път към облага, никой различен няма кой знае какъв тласък да насочи предизвикателство към тях, като прибегне до същия модел, разчитайки на хора, каращи персоналните си коли, да взимат пасажери посредством смарт телефон приложение, сподели Сюзан Шахин, съдиректор на Центъра за проучвания на устойчивостта на превоза към Калифорнийския университет в Бъркли.

Дори в случай че различен съперник се осмели да навлезе на пазара, по всяка възможност ще му е мъчно да събере задоволително пари, с цел да се трансформира в действителна опасност, откакто Uber и Lyft си осигуриха през миналото десетилетие милиарди долари от вложители в подмяна на дялове. И през последните шест седмици те получиха спомагателни 10.4 милиарда $ от първичните си обществени предлагания (ППП).

" Има единствено дуопол, защото двете компании разполагат с задоволително капитал, с цел да се конкурират една с друга, само че никой различен не може да прави това ", сподели анализаторът от Gartner Майкъл Рамзи.

Ситуацията евентуално няма да се промени, до момента в който някоя от десетките компании, които се пробват да основат самоуправляващи се коли не усъвършенства технологията си дотам, че да може да сътвори мрежа от таксита роботи, което да извади хората водачи от уравнението. Един подобен пробив би разрешил на оня, който съумее да го направи, да намали цените си под предлаганите от Uber и Lyft.

Компанията Waymo, която е филиал на Гугъл, не крие своите планове да си пробие път на пазара за споделения пътувания с парк от самостоятелни коли - технология, по която тя работи през последното десетилетие. Waymo стартира да предлага услуга за споделено пътешестване с роботизирани ванове в региона на Финикс преди пет месеца, само че в този момент единствено 1000 души имат право да я употребяват.

Освен че играе водеща роля за внедряването на роботизирани коли на пазара, Waymo има зад тила си повече пари от Uber и Lyft взети дружно. Тя е благосъстоятелност на Alphabet - компанията майка на Гугъл, която разполага със 113 милиарда $.

В документите за своето ППП Uber уточни Waymo като евентуална опасност наред с Tesla, Cruise Automation на General Motors и Apple. Lyft също загатна Waymo и Apple измежду фирмите, които биха могли да подкопаят позицията й на втората най-масова услуга за споделено пътешестване.

Повечето специалисти обаче са на мнение, че към момента ни разделят доста години от времето, когато технологията на самостоятелните коли ще доближи такова ниво, че да може да поддържа огромен парк от таксита роботи.

Дотогава дуополът в Съединени американски щати евентуално ще се резервира, давайки на Uber и Lyft лукса да се съсредоточат върху растежа, а не върху облагата, настояват анализатори. Това значи, че цените на услугите за споделено пътешестване в Съединените щати по всяка възможност ще останат под цената на услугата - същинска берекет за потребителите.

" Тези дотации ще се запазят, до момента в който всяка компания счита, че ще печели нови консуматори от по-ниската цена ", предвижда Алехандро Ортис, основният анализатор в SharesPost. " Сега задачата е растежът, само че той е безценен. "
В последна сметка обаче ще се ускори инвеститорският напън върху фирмите да вършат пари и това съвсем сигурно ще изисква повишение на цените на услугите.

В Нюйоркската фондова борса в петък, основният изпълнителен шеф на Uber Дара Хосровшахи загатна, че компанията ще се концентрира върху облагата след три до пет години. Този график към този момент не е добре признат на Уолстрийт. Акциите на Lyft поевтиняха с 29% по отношение на нивото при излизането си на борсата преди шест седмици, а Uber се сгромоляса при пазарния си дебют в петък, губейки близо 8%.

Пазари със единствено един или двама преобладаващи играчи постоянно основават обстановки, при които компании злоупотребяват със своята мощност или се пробват да смачкат конкуренцията. Регулатори и законодатели в целия свят настояват, че това към този момент се е случило в доста софтуерни подотрасли - Фейсбук, както наподобява, е непристъпна цитадела в региона на обществените мрежи, Гугъл господства измежду търсачките, а Amazon управлява огромен дял от онлайн търговията.

Това провокира апели за накъсване на някои от тези компании, по-конкретно на Фейсбук, чийто съосновател Крис Хюс съобщи наскоро, че някогашната му компания е станала прекомерно могъща и това не е добре за обществото.

Засега Uber и Lyft употребяват всички пари, които събират от вложителите, с цел да държат цените относително ниски, издигайки преграда за по-малките си съперници, които не разполагат с нужния капитал, с цел да могат да си разрешат да понасят огромни загуби.

Вземете за образец Остин, в щата Тексас. Uber и Lyft се изтеглиха от града през 2016 година, откакто гласоподавателите утвърдиха регулации за фирмите за споделено пътешестване, в това число инспекции с взимане на пръстови отпечатъци за техните водачи. В софтуерно развития Остин навлязоха четирима съперници, в това число две локални компании. На идната година обаче законодателното заседание на Тексас одобри по-либерална нормативна уредба на щатско ниво, която анулира действието на регулацията в Остин и Uber и Lyft се завърнаха.

Скоро по-късно три от конкурентните компании - бостънската Fasten, локалната GetMe и Fare от Финикс - се отдръпнаха, а последната - RideAustin, която е с идеална цел, загуби хиляди пасажери.

" Само за два месеца тези три компании си отидоха ", заключи Крис Симек, откривател от Транспортния институт към Тексаския университет A&M, който е съавтор на изследване на въздействието на Uber и Lyft върху бранша на споделеното пътешестване в Остин.

Uber не се оправя толкоз сполучливо с конкуренцията отвън Съединени американски щати. През последните три години компанията развя бяло знаме в Русия, Китай и елементи от Югоизточна Азия, като продаде услугите си в тези елементи от света на по-силни съперници.

Lyft до момента не е излизала отвън Северна Америка, тъй че няма кой знае какъв брой други съперници с изключение на Uber в Съединени американски щати. Via съумя да си откри ниша посредством система за дейно споделено пътешестване в Ню Йорк, Вашингтон и Чикаго и контракти за даване на транспортни услуги в към 70 града по света. Тя се конкурира най-пряко в Ню Йорк, където Uber и Lyft също оферират сходни услуги, които транспортират огромен брой пасажери.

Via се е специализирала в превозването на шестима пасажери по едно и също време, най-вече с ванове, и нараства, защото може да свърши по-ефективна работа, транспортирайки повече хора, сподели нейната говорителка Габриел Маккейг. В същото време тя призна, че компанията при все че губи пари и влага в разрастването на своя бизнес.

И до момента в който обстановката не се промени, най-малко към този момент, Uber и Lyft ще са окупирали бранша на споделеното пътешестване.
" На този стадий е мъчно да си представим навлизането на трети или на четвърти състезател ", съобщи анализаторът от финансовата компания D. A. Davidson Том Уайт. " Мисля, че следим дуопол в Северна Америка. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР