Ценностите - да бъдем добри, да уважаваме другите, да ни

...
Ценностите - да бъдем добри, да уважаваме другите, да ни
Коментари Харесай

България има нужда да говори за загубата на ценности

Ценностите - да бъдем положителни, да почитаме другите, да ни е грижа за природата, да бъдем достоверни, а не подправени, в търсене на утвърждение и благосклонности, са вътрешно закодирани във всеки от нас и по този начин е от хилядолетия. Но в последните 30 години има международна рецесия на полезностите и някой би трябвало да напомни кои са същински значимите и водещи цели в целия звук, който ни заобикаля и в една среда, в която милиони известия и нови послания се пробват да привлекат вниманието ни и да ни убеждават.

Това счита Чарлз Фаулър - член на Ръководната група на Алианса за полезностите на Обединеното кралство и ръководител на Фондацията за човешките полезности. Той гостува в София във връзка " Световният ден на полезностите " - събитие, проведено от предходната година насам в разнообразни страни, а в този момент и у нас, с което Фондацията, в която той работи, се пробва да възвърне разговора за полезностите по света. 

Фаулър е някогашен специалист по капиталово банкиране от Лондон, работил в Азия и пренасочил се към тази обществена концепция след кариерата си във финансовия свят. Ето какво показа той за " Мениджър Нюз " преди презентация в хотел " Хилтън " пред бизнес водачи, на събитие проведено от Българската асоциация на управническите консултантски организации (БАУКО) и Българският конгрес на бизнес водачите (БФБЛ), с което беше маркиран за първи път Световния ден на полезностите и у нас. 

- Г-н Фаулър, " Световен ден на полезностите " - каква самодейност е това? 

- Фондацията за човешките полезности (Human Values Foundation), в която аз работя, е дейна във Англия от 25 години насам. През 2012 година обаче в страната имаше огромно изследване. Резултатът бе, че всеки човек знаеше какви са полезностите - да те е грижа за другите, да си съчувствен, да бъдеш добър, да казваш истината, да си почтен човек. Но същите хора споделяха, че мислят доста отрицателно за обществото, в което живеят. Държавата беше асоциирана с думи като " виновност ", " принуждение ", " корупция ". Същото изследване беше направено и в други страни, с съвсем същия резултат.

Ние преценихме, че е обезпокоително, че хората като персони имат доста положителни полезности, само че в това време усещат, че живеят в общество, което не споделя тези полезности. Те са изгубили доверие в обществото, в " системата ". Може би по тази причина действително не практикуват своите положителни полезности. Стана ясно, че хората имат потребност от нов разговор за полезностите, освен това освен във Англия, само че и в чужбина. 

- Защо България има потребност от този ден?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР