Ценни икони от времето на Възраждането се нуждаят от дарители

...
Ценни икони от времето на Възраждането се нуждаят от дарители
Коментари Харесай

Ценни икони от Възраждането се нуждаят от дарители за спешна реставрация

Ценни икони от времето на Възраждането се нуждаят от донори за незабавна реституция. Произведенията са част от сбирката " Спасени съкровища " на бургаския музей и са хванати от полицията. Предполага се, че са от запустели църкви в Странджа.

Преди години незнайни обират всички антични икони в остарялата черква в странджанското село Белеврен, което е съвсем на границата с Турция. Тя се е срутила. На нейно място хора, свързани със селото, подвигат нов храм и слагат нови икони.

В тогавашното огромно село Белеврен през днешния ден живеят непрекъснато единствено четирима души. Част от дувар им припомня за остарялата черква – опустошена и разграбена.

Никой не е потърсил и десетки други икони, хванати от полицията при акции в края на 90-те.

" Въпросните църковни икони можеха да бъдат изнасяни и продавани зад граница за извличане на частни колекционери с тях ", съобщи Цветелина Рандева, представител, ОД на МВР- Бургас.

Сред избавените е икона на Света Богородица, рисувана от възрожденските зографи – тревненците поп Димитър Кънчов и синът му Хаджи Христо. Те употребявали характерна техника за ореола на Божията майка.

" Наслагването на златото върху наметалото на Богородица, самите облици които, както ги е показал, също са доста забавни и изразителни. За иконите по принцип на Света Богородица най-важно от всичко са очите, с цел да могат да влияят ", изясни Иванка Делева от Историческия музей в Бургас.

Иконата попада в Странджа дружно с бежанци от Източна Тракия след Преображенското въстание.

" Тези българи, бягайки от своите опустошени селища, едно от първите неща, които взимат са иконите, скъпите икони от църквите, с цел да ги спасят и да ги сложат по-късно в новите храмове в селата, които ги одобряват ", добави Иванка Делева.

Последният им кей е музеят, в който е завършена иконна зала за избавените съкровища. Общо 10 са иконите, които се нуждаят от незабавна реституция, с цел да заживеят нов живот в музея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР