Ценна икона на Света Богородица Преславска получи столичният храм Света

...
Ценна икона на Света Богородица Преславска получи столичният храм Света
Коментари Харесай

Ценна икона на Св. Богородица получи столичният храм "Света София"


Ценна икона на Света Богородица Преславска получи столичният храм " Света София " от донор, поискал анонимност. Духовният път на оригинала стартира преди 11 века и стопира в един от най-старите архитектурни монументи на Балканския полуостров.

Като закрилница на един от престолните градове на Първата българска страна реликвата попада в ръцете на византийския император Йоан Цимисхи, когато той пленява цар Борис II.

" Заграбва царската съкровищница, тръгвайки назад към Константинопол. На една каруца на един конски впряг е царската съкровищница, само че най-отгоре е една икона на пресвета Богородица, така наречен Преславска ", изяснява гл. ас. доктор Венцислав Каравълчев, учител по църковна археология в СУ " Св. Климент Охридски "

И тук пътят на скъпата икона се губи. " Не е копие, защото не знаем, къде се намира оригиналът. Моето мнение е, че краси някой музей или храм в Западна Европа. Разграбването на Константинопол се характеризира със заграбването на доста мощи. Грабят се и най-красивите икони ", споделя още Венцислав Каравълчев.

В наши дни иконата е направена от български духовник, по поръчка на набожен християнин, поискал анонимност.

" Смея да настоявам, че не ние сме избрали мястото, където ще бъде тази икона, а точно самата Божия майка е избрала това място ", споделя отец Лъчезар, предстоятел на църквата " Св. София ".

Ликът на Божията майка е признат в църквата " Св. София " в седмицата на Въведение на Пресвета Богородица в храма - един от най-големите християнски празници, уважаван както от източното православие, по този начин и от католицизма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР