Цените за контейнерни доставки от Китай до Съединените щати достигнаха

...
Коментари Харесай

Рекордни цени за морските контейнерни превози от Китай до САЩ

Цените за контейнерни доставки от Китай до Съединените щати доближиха нови върхове - транспортът с 40-футов резервоар надмина 20 хиляди $, защото възходящите поръчки на търговци на дребно, които се приготвят за пиковия сезон на извършване на покупки в Съединени американски щати, прибавят напрежение към международните вериги за доставки.

Разпространението на делта разновидността на ковид-19 в разнообразни елементи на света също имат своето значение за повишаването. Тайфуните, блъснали оживеното южно крайбрежие на Китай в края на юли и предходната седмица, също способстваха за рецесията, която обгръща най-важния в света метод за доставки на разнообразни артикули.

" Тези фактори трансфораха световното контейнерно мореплаване в мощно нарушен, незадоволително подсигурен пазар на продавачи, в който корабните компании могат да начисляват четири до 10 пъти естествената цена за пренасяне на товари ", декларира пред Reuters Филип Дамас, ръководещ шеф на консултантската компания Drewry. " Не сме виждали това в корабоплаването повече от 30 години ", прибавя той. Очакването му е, че " рисковите равнища " да продължат до китайската Нова година през 2022 година
Скокът в цените
Цената за място за резервоар, когато става въпрос за маршрут Китай - Съединени американски щати, минаващ през Източното крайбрежие - една от най-натоварените контейнерни линии в света - се е покачила с над 500% отпреди година до 20 804 $ предходната седмица, заяви компанията за следене на товари Freightos. За съпоставяне - на 27 юли цената беше малко под 11 хиляди $. Цената от Китай до Западното крайбрежие на Съединени американски щати е малко под 20 хиляди $, до момента в който най-новият курс сред Китай и Европа е близо 14 хиляди $, демонстрират данните на Freightos.

Динг Ли, президент на китайската пристанищна асоциация, споделя пред организацията, че скокът се дължи на възобновяване на случаите на ковид в други страни, което забави времето за очакване на някои огромни задгранични пристанища до към 7-8 дни.

Нарастващите цени за контейнери доведоха до по-високи чартърни ставки за контейнерни кораби, което принуди корабните компании да обслужват предпочитано най-печелившите направления. " Корабите могат да се експлоатират единствено в търговията, където цените за товари са по-високи, и по тази причина потенциалът се пренасочва най-много към Съединени американски щати ", изяснява обстановката Тан Хуа Джу, изпълнителен съветник в консултантската компания Linerlytica. Някои превозвачи са понижили размерите на по-малко печеливши направления като трансатлантическите и тези в Азия, споделя Филип Дамас. " Това значи, че цените по последните в този момент се усилват бързо ", счита той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР