Цените в страната растат. Инфлацията надхвърли 15% и достигна над

...
Цените в страната растат. Инфлацията надхвърли 15% и достигна над
Коментари Харесай

В България вече има предпоставка за самонарастваща инфлация

Цените в страната порастват. Инфлацията надвиши 15% и доближи над 17% през август. " Политическият избор би трябвало да бъде безапелационен, че са нужни вътрешни политики, които да смекчат външния потрес на енергийната инфлация, да се избегне внезапно утежняване на обстановката, обвързвана с индуцираната инфлация, която се самоподклажда. Това сподели пред БНР проф. доктор Татяна Хубенова от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките, ръководител на Съюза на икономистите в България.

Тя добави, че е належащо ограничение на риска от задълбочаване на спада в потреблението и увеличение на безработицата. По думите ѝ в страната се е основала причина за самонарастваща инфлация:

" Свръхликвидността е инжектирана и в българската стопанска система. Но това, което ние допуснахме, е извънредно неприятен енергиен мениджмънт и извънредно закъснение на промените в енергетиката.... Войната в Украйна също способства, само че енергийната инфлация се следи от края на 2021 година и съчетана с свръхликвидната парична снабденост - ние сме в риска да използваме по-висока инфлация. Това изяжда приходите и понижава покупателната дарба. Остава един висок риск за идващото полугодие ".

Проф. Хубенова уточни, че е нужна икономическа емпатия, " която е извънредно значима в тази военновременна конюнктура, с цел да се удържи подклаждането на инфлацията ":

" А не да се разсъждава, че посредством далавера и повишаване на цените неуспехът на другите ще бъде мой триумф. България би трябвало да премине към преосмисляне на поведенческите функции, които имат бизнесът, жителите и обществото като цяло ".

Бюджетът на България би трябвало да бъде уравновесен, изрично съобщи тя и добави:

" Страната занапред има да предприеме решителни стъпки във връзка с финансовите разноски, които са под 1/4 от плануваните за тази година.... Прогнозата за бюджетното салдо през 2023 година се основава на хипотезата за криза в Европа, пренесена в България по линия на по-ниско външно търсене и на внезапен спад в инфлацията. Това би означавало релативно закъснение на приходите в бюджета, до момента в който разноските, без политическа воля, ще продължат да порастват с към този момент плануваните темпове ".

Не би трябвало да се позволява месечният приръст на инфлацията да е с по-голяма стъпка от позволената до момента, акцентира проф. Хубенова.

" В България ще има закъснение на стопанския напредък през 2022 година, индуцирано и посредством каналите на интернационалната търговия и инвестиция. Потреблението ще означи също забележителен спад. Това, което България има да усвои, това са 8% от Брутният вътрешен продукт, посредством Плана за възобновяване и резистентност, само че има извънреден пропуск да осъществим европейската дисциплинираност ", разяснява още тя.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР