Цените на зеленчуците и плодовете скочиха на пазарите в Пакистан,

...
Цените на зеленчуците и плодовете скочиха на пазарите в Пакистан,
Коментари Харесай

Цените на плодовете и зеленчуците скочиха в засегнатия от наводнения Пакистан

Цените на зеленчуците и плодовете скочиха на пазарите в Пакистан, защото опустошителните дъждове унищожават реколтата и прекъсват доставките, ранен знак за това по какъв начин най-големите наводнения от десетилетия основават дефицит на храна по време на финансова рецесия, заяви Ройтерс.

220-те милиона души в Пакистан към този момент са изправени пред необуздана инфлация, като потребителските цени са се повишили с 24,9 % на годишна база през юли. Икономиката е в ужас, с бързо изчерпващи се валутни запаси и рекордно обезценяване на рупията по отношение на щатския $. Това прави страната изключително уязвима, добавяйки и рисковите мусонни дъждове през август, които убиха повече от 1100 души.

Щетите по домовете и инфраструктурата ще доближат милиарди долари, до момента в който загубите в основния аграрни бранш към момента не са изцяло оценени.

В източния град Лахор, покрай границата с Индия и надалеч от най-тежките наводнения в провинция Синд, цените на някои зеленчуци са се утроили.

" Миналата седмица продадох лук за 90 рупии за кг, а през днешния ден държавната цена е 300 за кг ", сподели продавачът на зеленчуци Ахмад Али. Пакистанското държавно управление дефинира цените за някои пресни артикули, макар че търговците постоянно подценяват насоките.

Доматите и лукът са измежду най-често срещаните съставки в пакистанската кухня и всеки месец се употребяват десетки хиляди тонове от тях.

" Доставките на зеленчуци и плодове за Лахор понижават с всеки минал ден заради наводненията, дъждовете и разрушенията по пътищата ", разяснява Малик Салим Аван, снабдител на пазара за плодове и зеленчуци в Лахор. Той добави, че преди са получавали над 100 камиона (пресни продукти) на ден, а в този момент са единствено 10-15.

Длъжностни лица споделят, че повече от два милиона акра (809 371 хектара) земеделска земя са били наводнени, унищожавайки множеството култури и не позволявайки на фермерите да сеят нови.

Същевременно на стотици километри от Лахор хората би трябвало да разчистват наводнените си домове, като в това време се тревожат от кое място ще пристигна идващото хранене.

" Доматите бяха 60 рупии за кг, а в този момент са повече от 200. Дори цената на брашното към този момент е двойно по-висока ", съобщи 20-годишният Саин Букаш Хюсейн, чийто дом в село Гархи Ясин в южната провинция Синд е мощно развален.

Синд, с население от 50 милиона души, е най-тежко обиден, с 697 мм дъжд до момента в интервала на мусоните, или 466 % над междинното за 30 години. Пакистан като цяло е видял съвсем 190 % повече дъжд от междинното за 30 години. В Дера Исмаил Хан, в централен Пакистан по поречието на река Инд, складовете за предпазване на зеленчуци към този момент се изпразват.

Правителството на премиера Шехбаз Шариф се бори да обезпечи доставки.

" Оризовата годишна продукция е отнесена от водата. Плодовете и зеленчуците ги няма ", сподели Шариф пред кореспонденти след посещаване в Северен Пакистан. Той разкри, че наводненията са отнесли 700 000 глави добитък.

Аграрният бранш на Пакистан зарежда стопанската система и изхранва хората, като съставлява повече от една пета от продукцията на страната, наема до 40 % от работната мощ и създава артикули на стойност към 80 милиарда $ годишно.

Министърът на търговията Навид Камар разяснява през вчерашния ден, че държавното управление е покрай съглашение за импорт на зеленчуци и други годни за консумация артикули от Иран и Афганистан и е отправено незабавно искане до кабинета да го утвърди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР