Цените на застраховката Гражданска отговорност ще останат на нивото, на

...
Цените на застраховката Гражданска отговорност ще останат на нивото, на
Коментари Харесай

Ще се вдигнат ли цените на застраховката Гражданска отговорност

Цените на застраховката " Гражданска отговорност " ще останат на равнището, на което са сега, или ще нарастват гладко в близко бъдеще. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Управителния съвет (УС) на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев. По думите му каква ще е смяната, ще покаже пазарът, който се движи от законите на конкуренцията.

Има изострена конкуренция на пазара, която даже беше довела в някаква степен до не напълно разумно намаляване на цените. Постепенно наклонността се обърна, тъй като компенсациите оказват влияние и откакто те се покачват, няма по какъв начин трайно цените да се движат в посока понижаване или пък да стоят ниски, уточни той.

Константин Велев акцентира, че за съвсем целия интервал на пандемията, а и през предходната година те са били по-скоро надолу, като за момента към момента не са достигнали като междинна награда равнищата отпреди 2019 година

Инфлацията е измежду факторите, които директно въздействат върху застрахователните компенсации. Ръстът на цените на колите, аварийните елементи, труда в автосервизите и така нататък се отразява и в посока на повишение на компенсациите както по " Гражданска отговорност ", когато приказваме за вреди на моторни транспортни средства, по този начин и по " Каско ", сподели още той. По думите му покачването на компенсациите и при двете застраховки е от порядъка на 5-6 на 100, само че е в посока нагоре и надали в близко бъдеще, в границите на година-две, можем да чакаме намаляване на тези цени. По-бавно е повишението на компенсациите за неимуществени вреди, което няма директна инфлационна взаимозависимост.

 istock istock
Константин Велев означи, че застрахователният пазар през последните години се развива напълно във възходяща линия, което е задоволство за Асоциацията на българските застрахователи. Тази вечер на публична гала в София от сектора ще отличат най-хубавите си сътрудници в застрахователния и пенсионноосигурителния бранш за 2023 година

За предходната година по предварителни данни на Комисията за финансов контрол застрахователният пазар отбелязва растеж в множеството бизнес линии. Изключение е застраховката " Гражданска отговорност ", която се движи към равнищата от 2021 година. По имуществените застраховки растежът е към 13-14 %, по " Каско " - към 15 %, което фактически е добър сигнал, сподели Велев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР