Цените на захарта се повишиха, тъй като тенденцията за засилване

...
Цените на захарта се повишиха, тъй като тенденцията за засилване
Коментари Харесай

Цените на захарта в глобален мащаб удариха 11-годишен връх

Цените на захарта се покачиха, защото наклонността за усилване на търсенето укрепна поради влошаващите се прогнози за времето. Същевременно съгласно анализатори цените може още да вървят нагоре, написа Си Ен Би Си.

Фючърсите за суровата захар през последните дни се повишиха до 24 цента за паунд и доближиха 11-годишен връх.

" Факторите зад цените на захарта са в много възходяща посока, тъй че цените може да останат високи в кратковременен до средносрочен проект ", сподели Гириш Чимвал, анализатор за пазара на захарта в " Ес енд Пи " (S&P), отбелязвайки рисковете от времето, които изтезават водещите производители на захар.

Нарастващите разноски могат да бъдат трансферирани на потребителите под формата на по-скъпи бонбони.

Цените на модифицираните хранителни артикули се повишават в международен мащаб, уточни Джон Стансфийлд, старши анализатор за захарния пазар в платформата за стокови данни " ДИНЕКСТ " (DNEXT).

" В едно блокче шоколад има мляко, какао на прахуляк и така нататък и тези разноски също порастват. Разходите за сила и труд за производството на такива артикули също нарастват ", добави той.

Проблеми с производството

" През последните седмици сезонът на мелене на захарна тръстика в Азия стартира да затихва и видяхме мощно понижаване на преработката на реколтата в основните страни производителки, най-много Индия, Тайланд, Китай и Пакистан ", изясни Стансфийлд.

Индия е вторият по величина производител на захар в света след Бразилия.

В началото на април Общоиндийската асоциация за търговия със захар понижи прогнозите си за произвеждане с близо 3 на 100 за стопанската година, обхващаща интервала от октомври 2022 година до септември 2023 година Асоциацията уточни като причина нетипични за сезона превалявания в щата Махаращра, който обезпечава повече от една трета от производството на захар в страната.

Стансфийлд добави, че обстановката с ниското произвеждане се усложнява от слабата европейска годишна продукция от захарно цвекло, дължаща се на понижените площи и тежката лятна суша, както и от търсенето, което продължава да се възвръща от интервала на коронавирус.

Около 80 на 100 от международното произвеждане на захар идва от захарна тръстика, съгласно Международната организация по захарта, а 20 на 100 - от цвекло.

Екстремно време

Въпреки че Китай вероятно може да употребява държавните си запаси, с цел да облекчи натиска на международните пазари, Чимвал предизвестява, че има доста фактори, които биха могли да покачат цените.

" Въпреки това рискът от Ел Ниньо върху вероятностите за произвеждане в Азия може да надделее в средносрочен проект и да увеличи цените доста повече ", предизвести той.

Според Националната администрация за океаните и атмосферата има 62 на 100 възможност от настъпване на Ел Ниньо от май до юни.

В взаимозависимост от азиатските мусонни превалявания, пазарът на захар вероятно може да стане " доста неустойчив " и в средносрочен проект да се дефинира от времето, разяснява Чимвал.

Дъждовете в производител номер едно Бразилия също забавят началото на прибирането на реколтата през април.

Събирането на реколтата от захарна тръстика в южния централен район на Бразилия, откъдето идват 90 % от производството на страната, продължава от април до декември и добивът ще бъде основен индикатор, който ще бъде наблюдаван, сподели Матю Бигин, стоков анализатор на " Фич солюшънс " (Fitch Solutions).

Но " цените на захарта са толкоз високи сега, че даже да се " охладят " доста, когато бразилската годишна продукция излезе на пазара, цените отново могат да се смятат за надминаващи историческите равнища ", показа той.

Друг фактор, който тласка цените нагоре, е неотдавнашното изненадващо решение на ОПЕК да понижи добива на нефт с към 1,16 милиона барела дневно. Това насърчи пренасочването на захарната тръстика към производството на етанол и отдръпването й от доставките на захар, написа " Фич солюшънс " в отчет от 13 април.

Горчив хап за някои

Както и при по-високите цени на храните, страните, борещи се с високи равнища на продоволствена неустановеност, ще бъдат най-силно наранени от скоковете в цените на захарта, изясни Чимвал.

По думите му това ще удари " изключително мощно " страните от Северна Африка и Субсахарска Африка, където потреблението на захар и търсенето на импорт са високи. " Средният консуматор към този момент вижда въздействието на по-високите цени ", съобщи Стансфийлд, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР