Цените на водещите сортове петрол поевтиняват силно в петък на ...

Цените на водещите сортове петрол поевтиняват силно в петък на

Черен петък и за цената на черното злато“

Цените на водещите сортове нефт поевтиняват мощно в петък на фона на все по-нарастващите терзания за разпространяването на новия африкански вариант на ковид и прогнозите за търсенето.

Минути след 14 ч. българско време интернационалният бенчмарк Брент поевтинява с 5,7% до 77,56 $ за барел. По-рано денем понижението доближи 6%, което е най-голямото от юли насам.


Цената на сорта Брент през последния месец. Графика: Investing.com

От своя страна американският лек недопечен нефт WTI изтрива 6,3% от цената си до 73,44 $ за барел.

Появата на новия вариант накара няколко страни да лимитират пътуванията от и до страни от Южна Африка. Сега следва от Световната здравна организация да разгласят дали новият вариант съставлява паника. На интернационалните пазари са повсеместни, , като вложителите се насочват към обичайни активи убежища, показва Bloomberg.

Златото нараства с близо 1,5% в петък до 1810,75 $ за тройунция.

„ Единственото нещо, което може да заключим сигурно, е, че увереността на пазарите е нежна “, разяснява Пол Хорснел от Standard Chartered. „ Петъкът след Деня на благодарността, при всичките пречки пред пазара и тъкмо преди решението на СЗО, може би не е най-подходящото време човек да бъде самоуверен “, показва той.

Спадът в цената на петрола става факт преди основната среща на страните от ОПЕК+, на която би трябвало да бъде решена политиката на рандеман за януари. Групата е под напън от Съединени американски щати и други страни потребителки, които отвориха стратегическите си запаси в опит да лимитират мощното повишаване на горивото.

По-рано ОПЕК+ взе решение за увеличение на дневния рандеман на „ черно злато “ с 400 хиляди барела дневно.

Източник: investor.bg