Цените на въглеродните емисии достигнаха своеобразен връх. След скок с

...
Цените на въглеродните емисии достигнаха своеобразен връх. След скок с
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: Някой ще плати високите цени на СО2- емисиите – потребителите през цената на тока или данъкоплатците

Цените на въглеродните излъчвания доближиха самобитен връх. След скок с 60% спрямо ноември, на 12 февруари те доближиха рекордно високо равнище от близо 40 евро за звук еквивалент на въглероден диоксид. Този „ таван “ не беше продънен, само че цената на СО2 излъчванията продължава да поддържа високи равнища много над 30 евро на звук, а на редица пазари се задържа на 40 евро за звук. Какъв ще бъде резултатът от повишаването на квотите върху цените на електрическата енергия у нас, имайки поради че СО2 квотите към този момент имат забележителен дял в разноските на въглищните централи, и какви са трендовете в цените на пазара на горивата, шеф на Икономическата стратегия на Центъра за проучване на демокрацията.

„ Сценариите, за които от дълго време приказваме – че каквато и държавна политика да се възприема, въглищните централи излизат от приложимост. Колкото по-бързо бъдат изведени от приложимост, толкоз по-малко загуби ще натрупа българската енергетика”, разяснява икономистът.

Той изясни, че при ясната упоритост на Европа, както и на Съединени американски щати и Китай, вървим към сериозна поръчка към 2050 година да се търсят разновидности за безвъглеродно бъдеще. Тези централи би трябвало да търсят опция за своето бъдещо битие, безапелационен е Стефанов, съгласно който натискът ще става все по-голям. „ Дори при по-ниски цени на квотите, загубите ще се натрупат. “

Цените на квотите въглеродни излъчвания неизбежно ще влязат в крайната цена на тока. Въпросът е кой ще понесе тежестта, акцентира Руслан Стефанов.

„ Това са механизми, при които или тези цени влизат в крайната цена, или надлежно ние плащаме загубите на тези електроцентрали през налозите си или по различен метод. Въпросът е кой ще понесе това нарастване – дали тези, които употребяват услугата – потребителите, или тези, които са имали неблагоразумието да платят налозите си в страна, която поддържа сходни губещи електроцентрали “, счита анализаторът.

По думите му българските производители сега на процедура нямат алтернативата на на ниска цена зелен ток, каквато имат немските производители да вземем за пример.

Поради забавеното нахлуване на възобновими енергийни източници България не може да си разреши такива по-ниски цени. „ Всичко останало бута цените нагоре. “

България сега е неподготвена и няма опция да включи ВЕИ, тъй като няма създадени такива в задоволителен размер, както е в други европейски страни, заключи специалистът.

Руслан Стефанов разяснява и цените на горивата. „ Все още нямаме възобновяване в стопанската система. Нямаме задоволително ползване, което да реагира и да дръпне цените бързо нагоре и за крайния консуматор. На пазара, особено в Европа, придвижването в цените не е по този начин внезапно, защото повече от половината от цената на крайния артикул – бензина и дизела, са налози. Много по-бързо се сменят цените в Съединени американски щати “, сподели Стефанов в предаването „ Преди всички “.

„ Важният детайл е, че сега няма такова бързо възобновяване на стопанската система, което да издърпа цените нагоре. Потреблението остава свито. Всеки си прави сметка, че в случай че усили цените в този момент, това би означавало загуба на клиенти. От тази позиция производителите на бензин и дизел са деликатни “, разясни Стефанов. Той означи още, че с третата вълна на Covid рецесията у нас хората ще продължат да си остават у дома. Остават и ограничавания за транспортните компании.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР