Цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да

...
Цените на топлоенергията и на електроенергията за бита няма да
Коментари Харесай

КЕВР: Цените на парното и тока за бита няма да се вдигат от 1 януари

Цените на топлоенергията и на електрическата енергия за бита няма да се подвигат от Нова година, сподели пред публицисти през днешния ден Иван Иванов, ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране след съвещание на КЕВР.

Основните аргументи са меката зима и внезапното поевтиняване на природния газ на Нидерландската газова борса, добави той.

Цената на природния газ за януари ще е доста по-ниска от поисканата от " Булгаргаз “ по-рано този месец от 204,53 лв. за 1000 куб. метра без налози и такси, сподели изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева. По думите й окончателното предложение на компанията ще е с най-малко 18 лв. по-ниско, т.е. цена от 186,53 лв. за 1000 куб. метра. Дружеството е съумяло да нагнети виртуално и природен газ в хранилището " Чирен ", сподели Златева.

За 2023 година са обезпечени всички количества природен газ от шестима снабдители. Диверсифицирахме освен доставчиците, само че и маршрутите на природен газ, с цел да сме сигурни, че няма да има спиране на доставките, заяви още тя.

В момента няма прилагане на природен газ от Чирен и хранилището е с 20 % повече газ от други години, сподели Иван Иванов. Той уточни, че на следващия ден изтича договорът на " Булгаргаз " с " Газпромекспорт " и се вижда, че България може да се оправи и без доставки от Русия. По думите му газовите складове в Европа са цялостни и в случай че още няколко дни се задържи топло време на континента, може да имаме газ за три месеца, даже при прекъсване на доставките на синьо гориво.

Предприети са ограничения за финансово излекуване на " Булгаргаз ". Дружеството няма неизплатени суми към снабдители и към държавния бюджет. Ако се изключи " Топлофикация София ", дължимите суми се събират в къс период, сподели Деница Златева. Столичната топлофикация през декември съвсем напълно е изплатила предплатено употребеното количество природен газ, сподели още тя. Количествата синьо гориво през последните месеци са по-малко от други години.

" Булгаргаз " е на облага от малко над 9 млн. лв. към края на ноември, сподели Златева.

Цената на природния газ ще стане ясна на закрито съвещание на КЕВР на първи януари от 15:00 часа и незабавно ще бъде оповестена, сподели Иван Иванов.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР