Цените на тол таксите, заложени в предложението на Световна банка за тежкотоварните

...
Цените на тол таксите, заложени в
предложението на Световна банка за
тежкотоварните
Коментари Харесай

Тол таксите за автомобили между 3,5 т и 12 ще са най-ниски в Европа

Цените на тол таксите, заложени в предложението на Световна банка за тежкотоварните коли сред 3,5 т и 12 т, които се употребяват главно при вътрешни транспорти в България, са най-ниските в Европа. Тарифата за автомобили над 12 т е междинна за Европа. За автобусите е планувана ниска цена, като приходите от тях ще са в същия размер като получаваните до момента от винетна такса. Това заяви днес министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова по повод стартиралите диалози с превозвачи за тол цените.

Министърът добави, че в обсега на тол системата ще бъдат включени 10 800 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Тя ще обгръща автомагистрали и първокласни пътища, както и някои пътища от втори и трети клас, които са в добро експлоатационно положение.

Приемаме превозвачите в България като наши сътрудници, на които би трябвало да предоставим положителни пътища с оглед изпълнението на тяхната активност и заради търсената пътна сигурност. Търсим конструктивен разговор с сектора, подчерта Аврамова.

Въвеждането на тол системата е тежка и трудна, само че безпределно нужна реформа в пътния бранш в България. Близо 70% от българите считат, че е по-справедливо тежкотоварните камиони да заплащат повече за пътешестване по републиканската пътна мрежа. За да строим и ремонтираме пътища, са ни нужни средства. Изчисленията показват, че с цел да може Агенция „ Пътна инфраструктура “ да извършва своите задължения и ние да се движим по добра пътна мрежа, са нужни към 1 млрд. лв. годишно, разяснява още регионалният министър. Реформата е нужна и вярвам, че с разговора, който установихме днес, ще бъде въведена в страната, защото всички желаеме да има средства за една недофинансирана с годините система, която е належащо да бъде рехабилитирана и ремонтирана, съобщи Петя Аврамова.

Очакваме да се появят множество спекулации по отношение на покачване на цените. Затова Световната банка изготви сравнителна таблица за въздействието на новата тол цена върху цената на основни хранителни артикули от потребителската кошница, сподели министър Аврамова. Тя даде образец с Германия, където при въвеждането на тол системата също е имало спекулации за нарастване на цените на продуктите със 7-8%, само че реалното поскъпване е било с 0,15%.

С тол таксата ще възстановим справедливостта в пътния бранш. Европейският, солидарният модел е „ който натоварва повече, заплаща повече “. Проявяваме схващане към превозвачите, но това, което сме почнали като политика, ще успеем да го довършим. На превозвачите им се струпа доста. С тол системата няма да се превърнем в „ убийци “ на транспортния отрасъл, заяви заместник-министър Николай Нанков. В отговор на въпрос той заяви, че очакваните доходи от тол системата са в размер на 1,160 милиарда лева годишно. Заместник-министърът акцентира, че общо около 30 000 км – 10 000 км републиканска пътна мрежа и 20 000 км общински пътища, ще бъдат безвъзмездни за тежкотоварния трафик.

Предстоят нови срещи, в това число на експертно равнище, на които да обменим информация, числа и основни параметри, да видим тяхното въздействие върху формирането на цените. На база този продан на информация чакаме да сближим позициите, съобщи проф. Олег Асенов – и.д. директор на Национално тол ръководство.

България ще бъде с една от най-евтините като прехрана тол системи – за тази цел ще се изразходват към 15% от общия размер на приходите, осведоми министър Аврамова.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР