Цените на термалните въглища в Китай скочиха до нови рекорди

...
Цените на термалните въглища в Китай скочиха до нови рекорди
Коментари Харесай

Енергийната криза в Китай се разраства

Цените на термалните въглища в Китай скочиха до нови върхове през днешния ден, откакто неотдавнашни наводнения в основната въгледобивна провинция Шанси задълбочи проблемите в снабдяването, съобщи Ройтерс.

Китай, най-големият в света консуматор на въглища, се бори с разрастваща се енергийна рецесия, провокирана от дефицита и рекордно високите цени на въглищата. Правителството предприе редица ограничения за увеличение на добива и покриване на търсенето на електрическа енергия на заводите.

Местните държавни управления в провинциите Шанси и Вътрешна Монголия, които са водещите производители на въглища в страната, подредиха на към 200 мини да усилят добива. Проливните дъждове обаче наводниха 60 мини в Шанси. Четири мини с общ годишен потенциал за рандеман на 4,8 милиона тона остават затворени, оповестиха управляващите от провинцията.

Най-активно търгуваните фючърсни договори за октомври за термални въглища на борсата в Чъншоу нарастнаха с 8 % до 1781 юана за звук. Това е скок със 124 % на годишна основа. Ноемврийските фючърси са прибавили 9,4 % до над 1800 юана.

Китайският проект за изграждане на нови въглищни централи нанася удар върху упоритостите на Англия за идната конференция на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу КОП26, написа в. " Гардиън ".

Британският ежедневник отбелязва, че Китай има намерение да строи нови въглищни централи и е дал да се разбере, че ще премисли графика си за понижаване на въглеродните излъчвания. Това е сериозен удар по упоритостите на Англия за договаряне на световен пакт за изваждане на въглищата от приложимост на идната среща на върха за климата КОП26 в Глазгоу, разяснява изданието.

" Гардиън " цитира изказване на китайския министър председател Ли Къцян, в което се акцентира нуждата от поддържане на постоянни доставки на сила, откакто елементи от Китай останаха на мрачно поради прекъсвания на тока, засегнали фабрики и семейства. Макар че Пекин разгласява проекти, съгласно които ще доближи пика на въглеродните си излъчвания до 2030 година, изказването на Ли загатва, че енергийната рецесия е предиздвикала Китайската комунистическа партия да премисли този график, отбелязва вестникът. " Гардиън " цитира анализатори, съгласно които, с цел да бъде реализира тази цел до края на това десетилетие, Китай ще би трябвало да затвори 600 въглищни централи.

Това ново прегръщане на въглищата от Пекин, което влиза в несъгласие с оповестените преди този момент от страната на президента Си Цзинпин упоритости за климата, евентуално ще провокира паника в навечерието на КОП26, отбелязва " Гардиън ".

Домакинът на КОП26 Англия ускорява апелите за проект за климата, написа в. " Уолстрийт джърнъл ".

Американският ежедневник разяснява, че Англия е призовала страните, в това число Китай и Индия, да понижат още повече парниковите излъчвания, засилвайки натиска върху няколко съответни страни на фона на все по-усилената подготовка за срещата на върха за климата в Глазгоу.

Китайската енергийна рецесия кара заводите трескаво да се запасяват с генератори, написа в. " Файненшъл таймс ".

Британското издание отбелязва, че компании срещат компликации да продължат работа, до момента в който в същото време китайските управляващи постановат на производителите ограничавания в използването на електричество.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР