Цените на свинското в Китай нараснаха със 116% през януари

...
Цените на свинското в Китай нараснаха със 116% през януари
Коментари Харесай

Африканската чума удвои цените на свинското в Китай за година

Цените на свинското в Китай набъбнаха със 116% през януари спрямо година по-рано. Само през декември покачването бе с 97%, демонстрират публични данни на държавното управление. Това докара до повишение на цените на питателните артикули с над 20% през януари 2020 година по отношение на януари 2019 година, написа CNBC. Данните на националната китайска статистика сочат растеж на потребителската инфлацията, до 5,4% през януари. Според интервюирани от Reuters анализатори, плануваният растеж на потребителските цени е 4,9% на годишна база.

Цените на свинското в Китай се повишиха в следствие от африканската чума по свинете, която заличи много от продукцията в страната. То е най-предпочитаното месо в китайската кухня, което така и така обичайно се е нараства около локалната Нова година.

В същото време, епидемията по свинете не е единственият проблем пред така и така намиращата се в отчайващо състояние промишленост. " Продължаващото разпространение на ковид, което стартира в град Ухан, може да е повода за спирания в доставките на храни ", съобщи Джулиян Еванс - Причард, старши икономист в консултантската компания Capital Economics.

" Изглежда, че прекъснатите доставки и усложненията, произлизащи от епидемията от ковид, са причина цените на питателните артикули да се задържат високи и след Нова година, когато би трябвало към този момент да спадат ", споделя Причард.

Според Хана Андерсън от J.P. Morgan Asset Management, е евентуално да има динамичност и в двете направления в потребителските цени през идващите месеци. Траекторията на инфлация в Китай тази година ще зависи от това какъв брой бързо възобновят икономическите действия след епидемията от вируса, споделя тя.

През септември предходната година Китай отпусна от peзepвa cи 10 хиляди тoнa cвинcĸo в oпит дa cтaбилизиpa pacтящитe цeни и дa ce cпpaви c ĸpизaтa c aфpиĸaнcĸaтa чyмa пo cвинeтe. Тогава ценовото повишаване на свинското там бе с 50%. Замразеното месо, което трябваше да стабилизира пазара, бе импорт от CAЩ, Beлиĸoбpитaния, Дaния, Гepмaния, Фpaнция и Чили.

Как стоят нещата в България?

Африканската чума по свинете, която засегна и огромна част от страната ни през лятото на предходната година, се отрази и на цените на свинското у нас. Поскъпването в по отношение на началото на 2019 година е от 3 лева на кг.

Според ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов цените са почнали да се повишават от 5 август. Ако по-рано равнищата са били от 9 лева, то в този момент цената на врат без кост е 12 лева, изясни той през Българска национална телевизия.

По думите на Иванов пазарът е неустойчив и няма равновесна цена. Според специалиста, сега вносното свинско доминира, изключително за обработка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР