Цените на суровия петрол се повишиха с близо 9% миналата

...
Цените на суровия петрол се повишиха с близо 9% миналата
Коментари Харесай

Очаква се петролът да поскъпне значително след ескалацията в Близкия изток

Цените на суровия нефт се покачиха с близо 9% предходната седмица, отбелязвайки най-големия седмичен растеж от март 2023 година насам. Това се случи след забележителната ескалация на споровете в Близкия изток, заяви „ Евронюз “.

Някои анализатори считат, че свободният потенциал на ОПЕК+ и производството в Съединени американски щати биха могли да компенсират всевъзможни непосредствени разтърсвания в предлагането. По-широк районен спор в Близкия изток обаче може да докара до дълготрайни разстройства на петролните пазари.

В началото на търговията в азиатската сесия на 7 октомври цените на петрола означиха леко оттегляне, като фючърсите върху сорта Brent на ICE се намалиха с 0,35% до 77,78 щатски $ за барел, а фючърсите върху сорта WTI на Nymex се смъкнаха с 0,23% до 74,21 щатски $ за барел.

Нарастване на напрежението в Близкия изток

На 1 октомври Израел заяви, че ще се насочи към иранските уреди за рандеман на нефт и други стратегически обекти в отговор на иранското ракетно нахлуване.

На 5 октомври Израел удостовери желанието си да отвърне на удара „ когато настъпи подобаващият миг “.

На 6 октомври иранската държавна осведомителна организация „ Шана “ заяви, че министърът на петрола Мохсен Пакнеджад е посетил терминала за експорт на нефт на остров Харг, където се транспортират 90 % от иранския експорт на суровината.

„ Не се опасяваме, че нашите врагове ще разпалят рецесия, а визитата в района е обикновено бизнес пътешестване “, сподели Пакнеджад.

Той се срещна и с командира на Военноморските сили (ВМС) на Революционните гвардейци, като акцентира решаващата роля на Военноморски сили за защитата на петролните и газовите уреди.

Иран е един от десетте най-големи производители на нефт в света, като през август производството му надвиши 3,3 млн. барела дневно - най-високото равнище от 5 години насам, по данни на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Износът на ирански нефт също се е повишил до дълголетен връх от 1,7 млн. барела на ден, което съставлява най-малко 2 % от международното предложение.

Траектория на цените на петрола

През миналата година цените на суровия нефт се колебаеха сред 66 и 96 щатски $ за барел, като през септември паднаха до 16-месечно дъно, защото икономическите опасения засенчиха геополитическите опасности.

Слабото търсене от страна на Китай и слабите световни стопански данни утежниха вероятностите пред петролните пазари през тази година. Неотдавнашната ескалация в Близкия изток обаче възобнови опасенията за спиране на доставките, защото спорът може да прерасне в по-широка районна война.

Келвин Уонг, старши пазарен анализатор в Oanda, означи:

„ Никакви забележими дипломатически знаци или действия не поддържат деескалацията на военните дейности в Близкия изток. “

Той акцентира, че оповестените данни за заплатите в неселскостопанския бранш на Съединени американски щати са засилили концепцията за меко приземяване на стопанската система, което е добавило бичи настроения (очакване за внезапен растеж – бел.ред.) на петролните пазари.

„ Премиите за геополитически риск и вибрациите на „ мекото приземяване на Съединени американски щати “ след позитивните данни за NFP за септември са подкрепящи макрофактори, които евентуално ще поддържат краткосрочния бичи тренд на суровия нефт WTI “, сподели Уонг.

От техническа позиция цените на петрола се покачиха над 50-дневната пълзяща междинна за първи път от два месеца след скока от предходната седмица. По данни на ICE Futures Europe чистите дълги позиции в недопечен нефт вид Brent се усилиха с повече от 20 000 контракта през седмицата, приключваща на 1 октомври.

Въздействие върху по-широките пазари

Миналата седмица на международните пазари доминираха настроения за понижаване на риска, защото възходящото геополитическо напрежение докара до внезапен растеж на цените на петрола, което подтиква акциите в енергетиката и защитата.

Ако военните спорове сред Иран и Израел ескалират в допълнение, тази наклонност може да продължи и през идната седмица.

Сигурните активи, като златото и щатския $, могат да продължат да се консолидират, до момента в който по-рисковите активи, като софтуерните акции, могат да бъдат подложени на напън.

Възможно е еврото да продължи да отслабва по отношение на щатския $, защото нарастват опасенията по отношение на въздействието на по-високите цени на силата върху европейската стопанска система. | БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР