Цените на суровините ще удържат оскъпяването на храните от тол

...
Цените на суровините ще удържат оскъпяването на храните от тол
Коментари Харесай

Васил Симов: Цените ще зависят много повече от суровините, отколкото от тол такси и МРЗ

Цените на суровините ще удържат оскъпяването на храните от тол таксите и новата минимална работна заплата, счита ръководителят на съвета на шефовете на Софийска стокова борса Васил Симов.
На въпрос на Actualno.com дали чака калкулиране в цените на инфлационните упования от нарасналите от тази година разноски за превоз и труд, той позволи, че може да има въздействие при питателните артикули, само че не и при суровините. „ В рамките на 1-2 % не може да настъпи изменение в резултат на тол такси или смяна на минималната работна заплата. Например за петрола и за зърното няма по какъв начин тези инфлационни упования да са мощен фактор “, безапелационен е той. „ Но при производството на брашно, след пшеницата; при производството на рафинирана захар и нейното пакетиране; при производството на олио може да се усети, само че не доста “, добави Симов и акцентира, че „ въздействието на суровината е с доста по-голяма тежест “.
Той уточни още, че доста постоянно продавачите не желаят да смъкват своята цена, а купувачите не желаят да дават по-висока покупна и по тази причина броят на покупко-продажбите на сегмента за хранителни артикули на борсата понижава, само че интензивността никога не е намаляла. „ Това е тактичност на обособените играчи на пазара “, разяснява ръководителят на ССБ и предизвести: „ Когато един производител държи висока продажна цена и не понижава тази цена, той просто ще остане с неосъществена продукция “.
Борсовата 2019-та

„ Последиците в дълготраен проект от международната финансова рецесия, резултатите от военни спорове и следствията им в районен проект, това, че за следващ път 2019 беше година на забавени промени, както и че липсваха съществени триумфи в битката с корупцията, дадоха своето отрицателно отражение, както върху стопанската система, по този начин и върху борсовата търговия в България “, регистрира ССБ. Проблемите и неразбирателствата в международната стопанска система и политика постоянно са оказвали съществено въздействие върху цените на стратегическите първични материали и главните борсови артикули, както по международните пазари, по този начин и на нашата страна и то освен като член на Европейски Съюз, се отбелязва още в Годишния доклад на борсата. „ Предстоящото излизане на Англия от Европейски Съюз, както и търканията сред политическите водачи в САЩ и Азия неизбежно ще донесат неизясненост и разтърсвания, на които световните пазари стремително реагират “, показват още членовете на ССБ.
Според тях изтеклата година като всяка година на избори в България влече след себе си закъснение на темпа на развиване на стопанската система и по-ниска комерсиална интензивност и макар незадоволително положителните резултати преди две години, дължащи се на последствията от международната финансова рецесия в развиването на страната, ССБ още през 2018 обърнала тази негативна наклонност и регистрира повишен оборот.
" Оборотът на ССБ през миналата година надвишава 445 милиона лв. и демонстрира растеж, спрямо предходните 2 години, като по отношение на 2018 растежът е 23% ", заяви ръководителят на Съвета на шефовете на борсата. „ Завършваме годината със подписани 1104 покупко-продажби за постигането на този оборот “, означи още той и посочи приноса на клиентите и брокерите борсата.
" Има артикули, чиито цени нарастват през годината с близо 30%, на други понижават и всичко това е в резултат на търсенето и предлагането. Почти нямаме фактор отвън търсене и предложение ", уточни още Васил Симов.
„ Беше спокойна година - нямаме повече от 30% поскъпнала стока и надлежно поевтиняла, което значи релативно спокойна година “, заключи 2019 -та ръководителят на ССБ и означи, че въпреки всичко, когато една стока поевтинее или нарастне повече от инфлацията, това е някакъв сигнал. „ При пшеницата има свръхпроизводство през 2019 година, при царевицата пък има внезапно понижаване на международното произвеждане и няма по какъв начин това да не се отрази “, означи той. Петролът, който е фундаментална, структуроопределяща стока за съвсем всички артикули по света, защото те имат енергиен съставен елемент в себе си, също нарастна през 2019 година, добави Симов. „ Вярно не мина мрачните прогнози от 100 и над 100 $ за барел, само че в случай че съпоставим януари по отношение на декември в границите на 2019 година – има сензитивно повишаване “, уточни той.
" При горивата факторът „ военни дейности и спорове “ е доста мощен, само че 2019 беше релативно спокойна и главният фактор, който определяше цените беше конфликтът сред търсенето и предлагането ", добави ръководителят на Съвета на шефовете на ССБ.
През 2019 година се утвърждава наклонността на пода на ССБ да се подписват покупко-продажби главно в подкръг " Индустриални артикули " и в частност с горива и енергоносители. Очаквано, търговията в подкрнъг " хранителни артикули " през 2019 беше относително ниска, уточни изпълнителният шеф на борсата Десислава Иванова. Коментирайки подсектор " Зърно ", тя означи, че за разлика от предходни години, през миналата 2019 година де цабелязва оживление на пазарните субекти от зърнено-мелничарския бранш като от ден на ден от тях избират да излязат на " ярко " и да търгуват на борсата и изрази вяра наклонността да продължи и през 2020 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР