Цените на суровините по световните борси не спират да вървят

...
Цените на суровините по световните борси не спират да вървят
Коментари Харесай

Поскъпването на суровините достигна нивата от 1974 г.

Цените на суровините по международните тържища не стопират да вървят нагоре, защото липсват индикации Русия да приключи войната си в Украйна. Всичко – от петрола през алуминия до царевицата – нараства, а тази седмица се обрисува да е най-лошата от 1974 година, когато имаше петролна рецесия, написа Bloomberg.

Нарастващата изолираност на Русия задушава главен източник на сила, метали и зърнени култури, предизвиквайки страхове от нескончаем дефицит и по-силна световна инфлация. Търговците, банките и корабособствениците от ден на ден заобикалят бизнес с Русия, защото не знаят, дали ще може да им заплати. Корабните линии анулират или не одобряват резервации от района.

Напрежението набъбна рано в петък, откакто Русия атакува украинска нуклеарна централа – най-голямата в Европа, съгласно украински управляващи. Пожарът в оборудването в Запорожие в Източна Украйна е овладян, оповестиха локалните служби за незабавна помощ.

Американският лек недопечен нефт (WTI) скочи с съвсем 5%, преди да има промяна надолу. Търговците калкулират в цената тазвечершната офанзива против атомната централа. Само за тази седмица цените на петрола са с 20% нагоре, защото световните купувачи заобикалят съветския недопечен нефт и горива, което провокира конкуренция за различни доставки.

Международната енергийна организация предизвести, че световната енергийна сигурност е застрашена и плануваното освобождение на незабавни петролни запаси от Съединени американски щати и други огромни стопански системи не съумява да потуши опасенията за доставките. JPMorgan Chase & Co. сподели, че световният петролен пример Брент може да приключи годината на цена от 185 $ за барел, в случай че съветските доставки продължат да бъдат нарушени. Цените са към 112 $ в петък.

Пшеницата се повиши до най-високото си равнище от 2008 година заради задълбочаващи се опасения от световен дефицит, защото войната в Украйна отрязва към една четвърт от международния експорт на съществени артикули, употребявани във всичко – от самун до бисквитки и юфка. Фючърсите скочиха над борсовия предел в Чикаго, покачвайки се с 6.6% до 12.09 $ за бушел.

Основните метали също се повишиха в допълнение, откакто показателят на LMEX Metals, който наблюдава шест огромни контракта, се увеличи до връх в четвъртък. Растящите цени на силата усилват в допълнение на разноските. Алуминият, един от най-жадните за сила метали, нарастна с 3.6% до 3850 $ за звук на Лондонската железна борса, което е нов връх. Медта също се доближава до най-високото си равнище за всички времена.

Войната и последствията от американските и европейски наказания против Русия преустановиха доставките в Черно море в миг, когато международните ресурси от първични материали към този момент бяха лимитирани. Русия е главен снабдител на недопечен нефт, природен газ, зърнени храни, торове и метали, като алуминий, мед и никел.

По-високите цени на суровините имат капацитета да пречат на световния стопански напредък и да подтикват инфлацията, създавайки алтернатива за централните банкери по целия свят, защото те преценят нуждата от увеличение на разноските по заеми против риска от прекъсване на икономическия напредък.

Газовите фючърси се покачиха с 4.3%, отчитайки трето седмично нарастване, подкрепено от европейското търсене на американски полутечен природен газ.

Фючърсите на желязна руда в Сингапур са с 15% нагоре тази седмица – най-голямото за повече от три месеца, на фона на възходящите упования за повишение на търсенето от китайската стопанска система.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР