Цените на среброто може да се повишат до деветгодишен връх

...
Цените на среброто може да се повишат до деветгодишен връх
Коментари Харесай

Среброто има потенциал да достигне $30 тази година

Цените на среброто може да се покачат до деветгодишен връх от 30 $ за тройунция през 2023 година и вероятно да се показват по-добре от тези на златото. Недостатъчното предложение на сребро и склонността на метала да се показва по-добре от златото в интервали на висока инфлация, са в основата на тази прогноза, споделят анализатори, представени от CNBC.

Спот цената на среброто за последно докосна 30 $ за тройунция през февруари 2013 година, сочат данни на Refinitiv.

В исторически проект среброто обезпечава близо 20% рентабилност годишно в годините с висока инфлация. Предвид това и обстоятелството какъв брой на ниска цена остава среброто, в съпоставяне със златото, не би било изненадващо да забележим цената на метала да се насочва към 30 $ за тройунция през тази година, макар че евентуално ще срещне забележителна опозиция ”, споделя Джейни Симпсън, основен изпълнителен шеф на ABC Bullion.

Спот цената на среброто доближава рекордните 49.45 $ за тройунция през 1980 година – на фона на 13.5% инфлация, откакто през 1976 година е към 4 $ за тройунция при инфлация от 5.7%. Скъпоценният метал за последно се търгува на цена от 24.02 $ за тройунция при инфлация от 6.5%.
Недостиг на сребро
Има дефицит на сребро, както и видим спад в наличните физически ресурси във физическите центрове в Ню Йорк и Лондон – повече, в сравнение с се вижда при златото ”, съобщи Ники Шийлс от компанията за скъпоценни метали MKS Pamp.

Шийлс добавя, че при среброто се чака да има недостиг от над 100 млн. тройунции в идващите пет години, защото лимитираното предложение се обуславя от промишленото търсене.

“Най-големият сегмент от търсенето на сребро е промишленият, който съставлява близо 50% от общото търсене ”, сподели още тя, прогнозирайки, че цената на среброто може да се повиши до 28 $ за тройунция, а в по-оптимистичния сюжет и до 30 $, или повече.

Това търсене се чака да нарасне с над 15% в идващите пет години и ще се дължи на ускореното промишлено търсене поради приложението на метала в автомобилната промишленост и електрониката. Освен това среброто е метал, който се употребява при производството на коли, слънчеви панели, бижута и електроника.

Достигнахме пик в предлагането на среброто преди към пет-шест години. Производството на сребро в международен мащаб, в действителност, понижава и не виждаме толкоз огромни количества, добивани в мините ”, споделя Ранди Смолууд, президент на Wheaton Precious Metals.

По данни на The Silver Institute, предлагането на сребро от рандеман в мините е 843.2 млн. тройунции през 2022 година, което е под достигнатия пик за предишното десетилетие от 900 млн. тройунция. Предлагането на сребро, което се създава значително като непряк артикул от оловно-цинкови, медни и златни мини, като цяло не реагира толкоз бързо на предлагането.

“Когато цените на среброто се повишат, мините за сребро не могат просто по този начин да усилят добива, тъй като те обезпечават едвам към 25% от метала ”, споделя Смолууд, допълвайки, че пазарът постоянно разчита на оловно-цинковите мини да задоволят по-високото търсене.

Според него, въпреки че не би било изненадващо да станем очевидци на цена от 30 $ за тройунция, тя няма да се задържи. Той предвижда цените да останат към равнището от над 20 $ за тройунция.

Настроен съм доста оптимистично във връзка с златото, само че съм още по-голям оптимист по отношение на среброто ”, съобщи Смолууд.

Опасенията по отношение на възможна криза обаче може да доведат до по-слабо промишлено търсене, което пък може да намали цените на среброто до 18 $ за тройунция, съгласно MKS Pamp.

“Най-големият риск за цените на среброто е инфлацията да падне по-бързо от предстоящото ”, споделя Симпсън ABC Pallion.

“Ако Федералният запас продължи да стяга паричната политика, а инфлацията падне по-бързо от упованията на пазарите, това ще бъде спънка за среброто, изключително в случай че стопанската система се насочи към криза, поради огромния дял на промишленото произвеждане при метала ”, заключи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинсребро повишаване недостиг инфлация благородни метали растеж на цената ПоследниНай-четениПазари 16 Среброто има капацитет да доближи $30 тази година Компании 548 Какво следва: 2023 година и жилищният пазар от висок клас в България Компании 3254 Nexo се съгласи на $45 млн. санкция, с цел да приключи следствията в Съединени американски щати Накратко 392 Вечерни вести: Трудовият пазар се отваря за чужденци; Законът, който ни дели от Шенген Имоти 21712 Сгради единствено за наематели – нова наклонност, навлизаща в България Компании 15982 Един от най-големите производители на ски строи нов цех в България Хай-тек 6004 Кое е идващото в действителност огромно нещо в технологиите съгласно Бил Гейтс Компании 4946 Индексация 2.0: Втори телеком подвига цените поради инфлацията Всички новиниОще от ПазариВиж всичкиБиткойн нарастна до близо 21 000 $ Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР