Цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности в европейската търговия

...
Цените на пшеницата достигнаха рекордно високи стойности в европейската търговия
Коментари Харесай

Чака ли ни недостиг на храни заради войната в Украйна

Цените на пшеницата доближиха рекордно високи стойности в европейската търговия след началото на съветската инвазия в Украйна. Ръстът на цените на интернационалните тържища директно ще се отрази върху цените на зърното в България, това разяснява за Радио Варна Николай Вълканов, шеф на фондация „ Интелиагро ”.
 
„ Когато на интернационалните пазари порастват цените на една суровина, в тази ситуация зърното, повишаването ще се отрази и на българския пазар. Причината е, че търговците, които сега не могат да натоварят кораби в Украйна или в Русия, заради една или друга причина, главно обвързвана със сигурността, те ще търсят да си набират същото количество от България или от други страни, които са чисти експортьори. Напълно естествено е растежът на тази цена да се придвижи и на вътрешния пазар. ”, добави той.
 
България не е подвластна от вноса на пшеница или царевица от Украйна или Русия, изясни Вълканов.
 
по думите му това, което се внася като относително дребни количества от Украйна, е слънчогледово семе за преправка. То обаче не е в количества, които могат директно да повлияят върху преработвателните мощности на страната или на производството на олио, защото произвеждаме прекомерно огромни количества, с цел да задоволим личното си ползване, даже да изнасяме.

Пшеницата продължава да нараства

Мелниците ни са подвластни само от характерни сортове пшеница със характерни индикатори, които обаче не идват от региона на военния спор, сподели Вълканов. Той счита, че във връзка с хлебопроизводството у нас няма мотиви за терзания.
 
„ Няма директна опасност нито във връзка с продоволствената сигурност на страната, нито във връзка с логистиката на храни. ”
 
 istock istock
Основна част от повишаването на цените на храните са по-високите цени на енергоносителите. " Цената на газа образува към 80-90% от цената на азотните торове, които се употребяват необятно в земеделието. Производството на изкуствени торове понижа през последните месеци в международен мащаб. Вероятно ще станем очевидци на по-слаба годишна продукция в Европа на зърнени култури тази година ", разяснява Николай Вълканов.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР