Цените на природния газ в Европа, въпреки факта, че нивото

...
Цените на природния газ в Европа, въпреки факта, че нивото
Коментари Харесай

Газът в Европа започна да поскъпва рязко! Защо?

Цените на природния газ в Европа, макар обстоятелството, че равнището на запасите от „ синьо гориво “ в подземните складове към този момент е съвсем 90%, на 9 август 2023 година скочиха с 28%. Причината: вероятни стачки на служащи в три огромни завода за полутечен газ в Австралия.

Така фючърсите в хъба TTF в Холандия се повишиха до 39,8 евро за мегаватчас (около 460 $ за хиляда кубически метра). Поскъпването продължи и сутринта на 10 август, когато цените се повишиха с още 3%, т.е. до 41 евро, съобщава Bloomberg.

Отбелязва се, че фючърсите надвишиха 40 евро за мегаватчас за първи път от юни, макар че цената към момента е с повече от 80% по-ниска от невижданото равнище, достигнато през август 2022 година

Според обявата на организацията чиновниците на предприятията Chevron и Woodside Energy Group в Австралия са дали своят вот за утвърждение на стачки в предприятията Northwest Shelf, Wheatstone и Gorgon. Стачките могат да стартират още идната седмица в сходство с трудовите разпореждания.

„ Ситуацията акцентира значимостта на австралийския полутечен природен газ за световната енергийна сигурност, даже с опцията спирания на доставките на газ в Австралия да причинят скокове на цените даже в Европа “, сподели пред кореспонденти Сол Кавоник, основан в Сидни енергиен анализатор в Credit Suisse Group.

В същото време се чака индустриалните стачки да спрат износа от всички австралийски заводи за два месеца. На този декор фючърсите на газ в Европа до края на лятото може да доближат 50 евро.

„ Накъде ще се покачат цените, в действителност ще зависи от това дали тази стачка ще продължи и в случай че е по този начин, какъв брой дълго “, сподели Уорън Патерсън, началник на стоковата тактика в ING Groep NV в Сингапур.

В същото време някои анализатори са уверени, че дългата стачка ще докара до обстоятелството, че азиатските купувачи ще търсят LNG и ще се конкурират по-агресивно с Европа за доставки.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР