Цените на природния газ ще обърнат тенденцията на намаление и

...
Цените на природния газ ще обърнат тенденцията на намаление и
Коментари Харесай

Потребителите на газ ще плащат повече

Цените на природния газ ще извърнат наклонността на понижение и ще се ориентират към покачване от месец август нататък. Това ще повлияе на тези консуматори, които употребяват природен газ. По отношение на потребителите на топлинна сила това няма да бъде отразено.

Това съобщи пред БНР специалистът Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес.
 
По думите му потреблението на природен газ пада сега, сподели още специалистът и изрази съмнение, че за България това ще се резервира.
 
" Във всички случаи цените на природния газ у нас не се дефинират директно от равнището на потреблението в България, а от общоевропейските цени. Така че наклонността ще се резервира ", сподели Иванов.

Според него цените на тока са подобаващи за политическата конюнктура в страната, само че въпросът е докога тези подобаващи цени ще могат да бъдат издържани от енергийния бранш.
 
Той акцентира, че у нас има предсказуемост в държанието на регулатора във връзка с цените за битовите консуматори.
 
" Виждаме, че основни ценообразуващи фактори, следваше да се регистрират, бяха потиснати. Разходите за личен състав бяха оставени на миналогодишните равнища. Това са потиснати цени, които са антиинфлационни - такива, които да не прибавят в допълнение тежест към крайните консуматори, само че никога не отразяват цялостната стойност на услугата, която се обезпечава от енергийния бранш ", уточни Антон Иванов.

Близо 12% по-евтин газ за юли предлага " Булгаргаз "

Според него главно въздействие тези цени имат върху мрежовите сдружения, тъй като те са напълно контролирани, разяснява Иванов по отношение на цените в енергийния бранш. В другите случаи предприятията имат опция да дават услуги и на свободния пазар и да компенсират по-ниските цени, които получават за контролирания пазар, добави той.
 istock istock
Според него главният фокус би трябвало да бъде върху мрежовите сдружения. По думите му мрежовите услуги са основни и когато не се влага в тази инфраструктура, следва да чакаме проблеми в бъдеще. От друга страна да разчитаме на произвеждане някъде другаде на електрическа сила не е изключително състоятелно, изключително през зимните месеци, счита енергийният специалист.
 
" Разговорът за обезпечаване на надеждна и налична електрическа сила би трябвало да продължи. Надявам се най-сетне да имаме енергийна тактика, която да ни демонстрира ние на какво разчитаме тъкмо, с цел да осигурим доставката на електрическа сила ", добави той.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР