Цените на природния газ на европейския пазар преминаха границата от

...
Цените на природния газ на европейския пазар преминаха границата от
Коментари Харесай

Цената на газа надхвърли 3000 долара за 1000 куб. м

Цените на природния газ на европейския пазар минаха границата от 3000 $ за 1000 куб. м за първи път от началото на март, показват данните на лондонската борса ICE.

При откриването на търговията септемврийските фючърси (измерени посредством TTF, най-големия показател на европейския хъб) скочиха до 2800 $, като се търгуваха за 2921 $, а 12 минути по-късно доближиха 3022,4 $, добавяйки 19% към цената на сетълмента от предходния търговски ден (2538,8 долара).

Котировките на природния газ са повлияни най-много от известието на „ Газпром “, че газопроводът " Северен поток " ще бъде спрян от 31 август до 2 септември за планувана профилактика на единствения работещ компресорен елемент в компресорната станция " Портовая ".

Миналата година европейският пазар се сблъска със срив на цените на газа. Експертите изясняват това с лимитираното предложение от страна на главните снабдители, ниските равнища на потенциала за подземно предпазване и огромното търсене на полутечен природен газ в Азия.

Освен това износът на съветски газ понижа доста след началото на войната в Украйна: доставките по " Северен поток " и по украинската газопреносна система понижиха доста, а доставките по газопровода " Ямал-Европа " бяха изцяло прекратени. Сега Европа е подложена на непрестанен напън заради продължаващото напрежение с съветския експорт. Ситуацията се въздейства и от горещата вълна в района, която понижава производството на електрическа енергия от различни източници. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР