Цените на потребителските стоки и услуги в еврозоната се повишават

...
Цените на потребителските стоки и услуги в еврозоната се повишават
Коментари Харесай

Инфлацията в еврозоната достигна невиждан връх в историята на еврото

Цените на потребителските артикули и услуги в еврозоната се покачват с 4,9 % през ноември по отношение на година по-рано, демонстрират предварителните данни на европейската статистическа работа.

Ръстът на инфлацията е рекорден в историята на общата валута и надвишава прогнозите на всички 40 икономисти, до които Bloomberg се допита преди издание на данните. Средното им очакване бе за 4,5 % растеж.

Индексът, който изключва по-волатилните цени на храните и силата, също допира връх.

През октомври растежът бе 4,1 %.

По-високите цени на електрическата енергия способстват най-вече за покачването, като през ноември силата нараства с 27,4 %, при 23,7 % през октомври, спрямо година по-рано.

Очаквайки покачването, представители на Европейската централна банка удвоиха напъните си през последните дни да уверят жителите, че инфлацията е единствено краткотрайна и движена от енергийните цени и еднократни фактори.

На 16 декември централната банка ще организира среща, на която ще бъде обявен края на пандемичната стратегия за изкупуване на облигации, както и прогноза за втората такава и вероятно покачване на лихвите в бъдеще.

Натиск за по-бързо преустановяване на програмата евентуално ще пристигна от Германия, където цените се повишиха с 6 % този месец — най-бързия ритъм от 90-те. На противоположната позиция е Испания, където макар растежа от 5,6 %, гуверньорът счита, че няма причина за терзание и бързане.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР