Цените на петрола започнаха да растат още от началото на

...
Цените на петрола започнаха да растат още от началото на
Коментари Харесай

Калоян Стайков, ИПИ: Покупката на дългове на Топлофикация от БЕХ е неефективно


Цените на петрола започнаха да порастват още от началото на 2016 година, от този момент наклонността в по-голяма или по-малка степен се резервира и това доста бързо се усети в цените на природния газ у нас, разяснява в предаването " Нещо повече " икономистът от Института за пазарна стопанска система Калоян Стайков. Към тези изцяло справедливи обстоятелства се прибавя и по-ниската цена на природния газ, избрана от регулатора за предходното тримесечие и „ в този момент би трябвало да се навакса това закъснение, тъй че нарастването ще бъде още по-голямо “, добави той.

Относно предвиждания скок на цените на парното и топлата вода сред 2 и 9% за другите топлофикации в страната специалистът посочи, че това покачване е " колкото обосновано, толкоз и предстои на диспути " поради сериозните проблеми в ръководството на топлофикационните сдружения.

Липсата на нарастване на цената на тока към този момент Калоян Стайков изясни със залаганите буфери при образуването на цената на електрическата енергия. „ Освен това електроцентралите, които употребяват природен газ за производството на електрическа енергия, съставляват доста дребна част от общото произвеждане. Така че флуктуации в самата цена на природния газ не се трансферират 1:1, дори в множеството случаи в доста дребна степен се трансферират върху цената на електрическата енергия, тъй че там могат да си разрешат този разкош “, уточни той.

Стайков разясни още, че поради предстоящите по-високи доходи от продажбата на квоти на нездравословни излъчвания, може ненапълно да се компенсира това нарастване и цената на електрическата енергия да остане непроменена.

Калоян Стайков изрази песимизъм по отношение на ефекта от покупката на задължения на " Топлофикация " - София към " Булгаргаз " от страна на Българския енергиен холдинг. Това е шестата по ред покупка на дълг от БЕХ, напомни той: " Не виждам по какъв метод обстановката през последните години се е трансформирала и по какъв метод новата покупка на към 100 милиона нови отговорности ще промени цялостната обстановка. "   " Инвестиции няма, тъй като регулаторът спъва цените, а пък загубите са високи, тъй като няма вложения. Така сме в един обаян кръг ", съобщи специалистът.

Високите цени на " Топлофикация ", съчетани с ниско качество на услугата, отварят нов проблем - тласкат доста хора към отопление на твърдо гориво, което замърсява въздуха, сподели още Стайков.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР