Цените на петрола спаднаха в азиатската търговия днес, тъй като

...
Цените на петрола спаднаха в азиатската търговия днес, тъй като
Коментари Харесай

Петролът поевтинява, слаби данни на САЩ подклаждат страховете от рецесия

Цените на петрола спаднаха в азиатската търговия през днешния ден, защото слаби данни за американската стопанска система породиха опасения за възможна световна криза и понижаване на търсенето, заяви Българска телеграфна агенция. Референтните цени обаче вървят към седмичен растеж, откакто петролният картел ОПЕК+ разгласи в края на предходната седмица нови съкращения на добива, а формален отчет на Администрацията за енергийна информация (EIA) на Съединени американски щати сподели, че запасите от недопечен нефт са намалели, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на суровия нефт вид Брент паднаха със 74 цента, или 0,9 на 100, до 84,25 $ за барел към 06:44 часа бълг. време. Американският лек недопечен нефт се намали със 73 цента, също с 0,9 на 100, до 79,88 $ за барел.

От началото на седмицата фючърсите на референтния за Европа вид Брент и Американският лек недопечен нефт наддадоха с повече от 5,5 на 100, насочвайки се към трета поредна седмица на напредък, откакто организацията ОПЕК и техните съдружници, измежду които и Русия, сформиращи дружно ОПЕК+, заявиха идни доброволни съкращения на производството.

Покачването на цените на суровия нефт обаче спря вследствие на насрещни ветрове, подбудени от слабите стопански данни. " Това компенсира по-положителните фундаменти ", показват откривателите на " Ей Ен Зед Рисърч " (ANZ Research).

Запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати са намалели с 3,7 милиона барела предходната седмица, с към 1,5 милиона барела над прогнозите, сочат държавните данни.

Запасите от гориво и дестилати също са намалели с повече от предстоящото, надлежно с 4,1 милиона барела и 3,6 милиона барела.

Междувременно секторът на услугите в Съединени американски щати се е забавил повече от предстоящото през март, защото търсенето се охладило, до момента в който индустриалните цени, плащани от доставчиците на услуги, са спаднали до най-ниското си равнище от близо три години.

Свободните работни места в Съединени американски щати през февруари пък са били на най-ниското си равнище от близо две години, което допуска, че пазарът на труда се охлажда.

Индексът на щатския $ се ускори по отношение на останалите съществени международни валути, отскачайки от достигнатото скоро двумесечно дъно. По-силният $ може да понижи търсенето на нефт, тъй като го оскъпява за купувачите, разполагащи с други валути.

Подкрепяйки пазара, Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, увеличи цените на суровия си нефт за азиатските купувачи за трети следващ месец.

" Това демонстрира по-нататъшно повишаване на търсенето в района ", съгласно специалистите на " Ей Ен Зед Рисърч ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР