Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник,

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия във вторник,
Коментари Харесай

Цените на петрола се възстановяват от вчерашния спад

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия във вторник, компенсирайки част от загубите от предходния ден, откакто възходящото геополитическо напрежение в Източна Европа и Близкия изток подхрани опасенията по отношение на вероятни спирания на доставките, съобщи Ройтерс.

Към 9:20 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,65 $, или 0,75%, до 86,92 $ за барел, откакто в понеделник изтри 1,8% от цената си. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,50 $, или 0,60%, до 83,81 $ за барел, следвайки спад от 2,2% в миналата сесия.

Цените на петрола доближиха седемгодишни върхове през предходната седмица, подкрепени от лимитираното предложение в международен мащаб и възраждащото се световно търсене.

„ Нагласите на пазара остават положителни, подкрепени от възходящия геополитически риск “, сподели Чийоки Чен, основен анализатор в Sunward Trading.

„ Наблюдаваме прибиране на облаги, когато цените се повишават, само че апетитът за пазаруване на нефт остава постоянен, защото вложителите се тормозят от спирания на доставките при положение на спор сред Русия и Украйна “, сподели той.

НАТО съобщи в понеделник, че ускорява военното си наличие в Източна Европа с повече кораби и бойни самолети. Русия жигосах тези дейности като западна „ нервност “ в отговор на натрупването на съветски войски на границата с Украйна.

В Близкия изток йеменските бунтовници хути насочиха нова ракетна офанзива против Обединените арабски емирства в понеделник, която беше ориентирана към база, където се намират военните на Съединени американски щати. Тя обаче беше осуетена от прехващачи Patriot.

„ Рискът от спад на петролния пазар ще бъде стеснен, защото всяка ескалация на обстановката в Украйна или Близкия изток ще докара до внезапно повишаване на цените “, сподели Сатору Йошида, стоков анализатор от Rakuten Securities.

„ Освен това, ограничеността на доставките се чака да продължи, защото ОПЕК+ изпитва усложнения с реализирането на задачата си за произвеждане и евентуално ще резервира политиката си на последователно увеличение на предлагането “, сподели той.

ОПЕК+, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), Русия и други производители, цели да усилва добива на нефт с 400 хиляди барела дневно всеки месец.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР