Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в понеделник
Коментари Харесай

Петролът започва седмицата с ръст на цените

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в понеделник поради опасенията за спиране на доставките на фона на възходящото геополитическо напрежение в Източна Европа и Близкия Изток, което може да

Към 8:55 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,61 $, или 0,69%, до 88,50 $ за барел, откакто в петък изтри 0,6% от цената си. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,56 $, или 0,66%, до 85,70 $ за барел, следвайки спад от 0,5% в последната сесия.

В петък и двата примера записаха пети следващ седмичен растеж, напредвайки за седмицата с към 2%. От началото на годината цените на петрола са нарастнали с към 10%.

„ Инвеститорите залагат на удължение на бичия пазар поради геополитическия риск сред Русия и Украйна, както и в Близкия изток, до момента в който ОПЕК+ продължава да не извършва цялостната си квота за доставките “, разяснява Казухико Сайто, основен анализатор във Fujitomi Securities Co Ltd.

„ Очакването за по-високо търсене на гориво за отопление поради студеното време в Съединени американски щати също оказва напън “, добави той.

Вестник „ Ню Йорк таймс “ заяви късно в неделя, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски войски на територията на страните от НАТО в Източна Европа и Балтийските страни.

В Близкия изток министерството на защитата на Обединените арабски емирства съобщи, че е унищожило две балистични ракети на йеменските бунтовници хути, изпратени към страната. Няма данни за жертви.

Групата ОПЕК +, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) с Русия и други производители, се бори да реализира задачата си за месечно нарастване на производството от 400 000 барела дневно.

„ Очакванията, че членовете на ОПЕК+ като Саудитска Арабия и Русия евентуално ще запазят актуалната политика на последователно увеличение на производството, с цел да поддържат цените на петрола Брент сред 85 и 90 $ за барел, обезпечават поддръжка за целия пазар “, сподели Тецу Емори, основен изпълнителен шеф на Emori Fund Management Inc.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР