Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък

...
Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в петък
Коментари Харесай

Цените на петрола се насочват към шести пореден седмичен ръст

Цените на петрола се покачиха в ранната търговия в петък и са на път да записват шести следващ седмичен растеж на фона на опасенията за лимитирани доставки поради геополитическото напрежение и политиката за лимитирано нарастване на добива на някои водещи производители, съобщи Ройтерс.

Към 9:05 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,43 $, или 0,48%, до 89,77 $ за барел, откакто в четвъртък цената му се намали с 0,62 $. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,52 $, или 0,60%, до 87,13 $ за барел, следвайки спад от 0,74 $ миналата сесия.

И двата сорта вървят към шести следващ седмичен растеж – най-дългата позитивна седмична серия от месец октомври насам. Тази година цените са напреднали с към 15% на фона на геополитическото напрежение сред Русия и НАТО, както и офанзивите на йеменските бунтовници хути против Обединените арабски емирства.

„ След като Брентът мина прага от 90 $ за барел започнахме да виждаме някои продажби, само че след спада на цените вложителите още веднъж стартират купуват поради опасенията от проблеми с доставките заради геополитическото напрежение “, разяснява Тацуфуми Окоши, старши икономист в Nomura Securities.

„ Пазарът чака предлагането да остане лимитирано, защото се счита, че ОПЕК+ ще резервира съществуващата политика на последователно увеличение на производството “, сподели той.

Фокусът на пазара е върху срещата на 2 февруари на групата ОПЕК+, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК), Русия и други производители. ОПЕК+ евентуално ще се придържа към плануваното нарастване на добави за март, споделят осведомени източници.

„ ОПЕК се бори за повишение на производството в сходство с контрактуваното нарастване на квотите... На процедура свободният потенциал е на равнище, което може да не е задоволително, с цел да покрие каквито и да било геополитически разстройства “, споделиха анализатори от ANZ Research.

„ Виждаме, че пазарът остава в недостиг през първото тримесечие на 2022 година С рестриктивните мерки в предлагането, които евентуално ще бъдат присъщи за петролния пазар за известно време, виждаме пазарните цени в забележителна рискова награда “, прибавят те, като показват, че са повишили прогнозата си за краткосрочната цена на петрола до 95 $ за барел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР