Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък,

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, ...

Ръст на цените на петрола на фона на данните за запасите в САЩ


Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, след като запасите в САЩ паднаха до най-ниското си ниво от януари 2020 г., предаде Ройтерс.

Към 8:15 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,26 долара, или 0,35%, до 75 долара за барел, докато цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,26 долара, или 0,36%, до 72,65 долара за барел.

Брентът прескочи прага от 75 долара за първи път от повече от две години през юни, но в началото на юли цената му падна рязко на фона на страховете около бързото разпространение на Delta варианта на коронавируса и сделката между страните от ОПЕК+ за увеличаване на добива.

„Запасите от петрол предполагат, че ръста на случаите на заразени с Делта варианта на коронавируса има слабо влияние върху мобилността на хората“, коментираха анализатори на ANZ.

Администрацията за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 4,1 млн. барела в седмицата до 23 юли. Това е девети седмичен спад в рамките на десет седмици. Анализаторите очакваха спад от 3,43 млн. барела. В същото време запасите от бензин са намалели с 2,1 млн. барела, достигайки нивата си от преди пандемията.

Възстановяването на американската икономика продължава да върви добре въпреки ръста на инфекциите с COVID-19, като вчера Федералният резерв на САЩ запази рекордно ниската си лихва и заяви, че продължава разговорите за съкращаване на програмите за парична подкрепа.

Въпреки това някои анализатори се притесняват, че търсенето на бензин в САЩ и Европа започва да достига плато. Според тях нивата на търсене от преди пандемията няма да бъдат достигнати преди следващата година.

Източник: manager.bg