Цените на петрола се повишават за четвърти пореден ден в

...
Цените на петрола се повишават за четвърти пореден ден в
Коментари Харесай

Цените на петрола се задържат на най-високите си нива от 2014 г.

Цените на петрола се покачват за четвърти следващ ден в сряда, откакто работата на водопровод от Ирак до Турция бе прекратена от детонация, което провокира спомагателни опасения за ограничение на доставките на фона на възходящото геополитическото напрежение в Близкия изток и към Украйна, съобщи Ройтерс.

Към 8:50 часа българско време сортът Брент нарастна с 0,62 $, или 0,71%, до 88,13 $ за барел, откакто миналата сесия напредна с 1,2%. По-рано той мина даже прага от 89 $ за барел. Цената на американския лек недопечен нефт WTI се увеличи с 0,81 $, или 0,95%, до 86,24 $ за барел, откакто по-рано бе над равнището от 87 $ за барел. И двата бенчмарка са на най-високите си нива от октомври 2014 година

Турският газопреносен оператор „ Боташ “ заяви, че е бил сподавен пожар след детонация, която е довела до преустановяване на работата на тръбопровода Киркук-Джейхан. Причината за детонацията не е ясна. Тръбопроводът придвижват недопечен нефт от Ирак до турското пристанище Джейхан за експорт.

Притесненията по посока Русия, вторият по величина производител на нефт в света, и ОАЕ, третият по величина производител на ОПЕК, ускоряват страховете за доставките.

От ОАЕ през вчерашния ден приканиха за съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което да осъди офанзивата против петролни цистерни в Абу Даби в понеделник от йеменските бунтовници хути.

Междувременно съветските войски не престават да се струпват по границата с Украйна, като Белият дом назова рецесията извънредно рискова и съобщи, че Русия може да нахлуе във всеки един миг.

Напрежението покачва вероятността за спиране на доставките в миг, когато ОПЕК, Русия и техните съдружници, известни дружно като ОПЕК+, към този момент изпитват компликации да реализират контрактуваната си цел за прибавяне на 400 000 барела нефт дневно към доставки през всеки месец.

„ ОПЕК+ не съумява да доближи индустриалните си квоти и в случай че геополитическото напрежение продължи да пораства, сортът Брент може да няма потребност от огромен подтик, с цел да доближи до 100 $ за барел “, сподели анализаторът на OANDA Едуард Моя в записка.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР