Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък

...
Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в четвъртък
Коментари Харесай

Петролът леко поевтиня след решението на ОПЕК+ за добива

Цените на петрола се намалиха в ранната търговия в четвъртък на фона на данните за запасите в Съединени американски щати и прибирането на облаги от някои вложители, съобщи Ройтерс. Спадът обаче бе стеснен от решението на петролния картел ОПЕК+ да се придържа към плануваното умерено нарастване на добива.

Към 8:55 часа българско време сортът Брент поевтиня с 0,36 $, или 0,40%, до 89,11 $ за барел, откакто в сряда нарастна с 0,31 $. Цената на американският лек недопечен нефт WTI се намали с 0,46 $, или 0,52%, до 87,80 $ за барел, следвайки намаляване с 0,06 $ през миналата сесия.

„ Спадът тази заран може да е резултат от оповестените през вчерашния ден шокиращо ниските данни на ADP за заетостта в Съединени американски щати, само че ние имаме вяра, че свиването на доставките може да докара до по-високи цени на петрола през тази година “, разяснява Хауи Лий, икономист в банката OCBC в Сингапур.

Според данните на ADP през януари работните места в частния бранш са намалели за първи път от повече от година. През първият месец на 2021 година е регистриран спад с 301 хиляди по отношение на растеж от 807 хиляди работни места през декември.

Въпреки това лимитираните доставки на петрола и геополитическото напрежение в Източна Европа и Близкия Изток доведоха до растеж на цените на петрола от към 15% през тази година. Миналата седмица двата съществени бенчмарка доближиха най-високите си цени от октомври 2014 година

На пазара се отрази и решението на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружниците, водени от Русия, известни като групата ОПЕК +, да се придържа към проекта си за ежемесечно нараствания на петролното произвеждане с 400 хиляди барела дневно, въпреки че някои членки на картела не съумяват да покрият условията за добива.

„ ОПЕК+ ще спести обещания за по-голямо от предстоящото произвеждане, когато петролът мине границата от 100 $ за барел “, сподели Едуард Моя от Oanda.

Групата приписа покачването на цените на неуспеха на страните консуматори да подсигуряват съответни вложения в изкопаеми горива, до момента в който те минават към по-екологична сила. Други пък източници на групата споделиха, че растежът се дължи на напрежението сред Русия и Съединени американски щати.

Междувременно Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати заяви, че запасите от недопечен нефт на страната са се намалили с 1 млн. барела предходната седмица. Очакванията бяха за нарастване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР