Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на

...
Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на
Коментари Харесай

Цената на петрола Brent спадна до $78,5 за барел

Цените на петрола падат в понеделник сутринта на фона на възходящите упования, че Съединени американски щати, Китай и Япония ще стартират да продават първични материали от своите запаси, с цел да понижат цените на силата и да лимитират инфлацията. По-рано в хода на търговията европейският пример Brent даже слезе под 78 $ за първи път от съвсем два месеца.

По-рано беше обявено, че президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обмисля продажбата на нефт от Стратегическия петролен запас (SPR). Освен това предходната седмица стана известно, че Пекин приготвя сходна стъпка.

Миналия уикенд японският вестник Yomiuri заяви, че Токио може да направи взаимно изказване с Вашингтон по въпроса идната седмица.

Японското законодателство не разрешава продажбата на нефт от ресурси за намаление на цените, само че съгласно вестника запасите както на държавния, по този начин и на частния бранш надвишават избрания от закона най-малко. Източници на вестника означават, че управляващите на страната обмислят продажбата на част от непотребните запаси.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 ч. българско време в понеделник е $78,54 за барел, което е с $0,35 по-ниско от края на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поевтиняха с $2,9 (2,35%) - до $78,89 за барел.

Януарските фючърси за американския пример WTI при електронната търговия на Нюйоркската комерсиална борса (NYMEX) към същия миг се търгуват по 76,10 $ за барел, което е с 0,16 $ над крайната цена от предходната сесия. При затварянето на търговията в петък цената на тези контракти се намали с 2,47 $ (3,2%) и възлезе на 75,94 $ за барел.

Междувременно въвеждането на нови карантинни ограничавания в Европа демонстрира, че темпът на напредък на световното търсене на нефт може да се окаже по-слаб от предстоящото и това кара някои специалисти да се съмняват, че Съединени американски щати ще прибягнат до продажба на първични материали от SPR.

" Съединени американски щати приказват за това от няколко седмици, само че до момента нищо не се е случило ", сподели Вандана Хари, създател на Vanda Insights. " Фактът, че Вашингтон не направи нищо, до момента в който петролът беше на многогодишни върхове, споделя, че е малко евентуално да подхващат тази стъпка. Цените на петрола падат на фона на новите ограничавания в Европа. Това значи, че пазарният напън понижава ", отбелязва специалистът.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР