Цените на петрола от световните еталонни марки в петък сутринта

...
Цените на петрола от световните еталонни марки в петък сутринта
Коментари Харесай

Петролът реагира на заплахите на Иран да блокира доставките

Цените на петрола от международните еталонни марки в петък сутринта едва се трансформират. Ден преди този момент те се повишиха и ще завършат на пляс първата седмица от края на юни насам.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтинява с 4 цента - до $73,41 за барел. В четвъртък цената на тези договори подскочи с $1,06 (1,46%) - до $73,45 за барел.

Американският пример WTI с доставка септември на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в това време нараства с 10 цента - до $69,06 за барел. В хода на вчерашната търговия котировките се повишиха с $1,3 (1,92%) - до $68,96 за барел.

Според известия в медиите Иран се готви за огромно военно обучение в акваторията на Персийския залив. Тези маневри показват, съгласно наблюдаващите, опцията на Техеран да затвори Ормузкия проток и да блокира доставките на нефт от района. А това може съществено да повлияе върху снабдяването на пазара, защото от там минават 30 на 100 от международния петролен износ по море.

Освен това поддръжка на пазара даде новината, че запасите от суровината в терминала Кушинг, Оклахома, където се съхраняват размерите, търгувани на NYMEX, са спаднали до минимални от 2014 година равнища. В същото време добивът на суровината в Съединени американски щати се е съкратил предходната седмица с 100 хиляди барела - до 10,9 млн. барела на денонощие.

Според специалисти, съкращаването на запасите в Кушинг може да продължи още 2-4 седмици на фона на високото натоварване на преработвателните мощности в пиковия за пътешестване летен сезон.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР