Цените на петрола могат да достигнат $125 за барел през

...
Цените на петрола могат да достигнат $125 за барел през
Коментари Харесай

Възможно ли е петролът да достигне $150 за година? Някои експерти очакват значително поскъпване

Цените на петрола могат да доближат $125 за барел през идната година и $150 през 2023 година поради ограничавания потенциал на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) да покачат добива, споделят анализатори на J.P. Morgan в неотдавнашен отчет, представен от OilPrice.com.

" [Държавите от] ОПЕК+ не са ваксинирани от въздействието на незадоволителните вложения. Изчисляваме, че " същинският " свободен потенциал на ОПЕК през 2022 година ще бъде към 2 млн. барела на ден (43 процента) под консенсусната прогноза от 4,8 млн. ", споделя екипът, воден от Кристиян Малек.

" Макар че имаме вяра, че тримесечно прекъсване на плануваното месечно нарастване на добива от 400 хиляди барела на ден е нужно през първото полугодие на 2022 година, с цел да се балансира пазара (и евентуално да се понижи въздействието на новите Covid варианти), групата няма да успее да реализира растеж от повече от 250 хиляди барела на ден, когато покачването още веднъж влезе в действие ", сочат анализаторите.

ОПЕК и сътрудниците ѝ от ОПЕК+ се срещат по-късно тази седмица, с цел да обсъдят дали да не престават да усилват общия рандеман или краткотрайно да спрат поради терзанията от новия вид на ковид и плануваното отваряне на петролните запаси на Съединените американски щати, както и някои от сътрудниците ѝ в Азия плюс Англия.

В петък, когато бе обявено за разновидността омикрон, цените на петрола паднаха с над $10 за барел, въпреки малко по-късно да възвърнаха част от загубите. За последния месец петролът от сорта брент изгуби 13 % от цената си, само че за последната година черното злато нарастна с 50 %.

$150 още следващата година?

Анализаторът Кристофър Ууд от Jefferies е още по-бичи надъхан. По думите му, цените на петрола могат да се изстрелят още по-високо от актуалните цени и на практика да се удвоят следващата година до $150.

" В свят, който в действителност още веднъж се отвори — което е огромно " в случай че " — цените на петрола могат да отидат доста по-високо ", съобщи той пред CNBC в сряда. И напомни, че цените доближиха $80 макар че огромна част от Азия към момента е затворена.

Ууд също счита, че покачването в цените ще бъде провокирано от ограничавания в предлагането. " Политическата офанзива против изкопаемите горива отстрани тласъците за вложения в бранша макар продължаващата му значителност ", сподели стратегът. 84 % от енергийните потребности на света предходната година са покрити точно от изкопаемите горива, напомни той.

Но не всички предвиждат рали

Във вторник ежемесечната анкета на Reuters измежду икономисти и анализатори уточни, че значително упованията за следващата година са за междинна цена на петрола от сорта брент от $75,33 — или с към $10 под постигнатия предишния месец връх. Анкетата е извършена преди информацията за омикрон.

Анализаторите считат, че ОПЕК+ няма да разреши петролът да се задържи дълго над $80 поради опасения, че американските шистови производители ще наберат скорост.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР