Цените на петрола леко спадат в понеделник сутринта на фона

...
Цените на петрола леко спадат в понеделник сутринта на фона
Коментари Харесай

Петролът слабо поевтинява. С колко спадна износът от Русия?

Цените на петрола леко спадат в понеделник сутринта на фона на ниската интензивност на азиатската сесия заради началото на дългия уикенд в Китай във връзка празнуването на Лунната Нова година. Пазарите в Хонконг и Сингапур също са затворени.

Към 9:17 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent поевтиняха с $0,28 на лондонската борса ICE Futures до $87,34 за барел. В петък цената на Брент се увеличи с $1,47 (1,7%) до $87,63 за барел.

Цената на мартенските фючърси за WTI на Нюйоркската стокова борса в това време спадна с $0,19, до $81,44 за барел. По време на миналата тези договори нарастнаха с $1,03 (1,3%) до $81,64 за барел.

Като цяло през предходната седмица цената на Brent се увеличи с 2,8%, а на WTI - с 1,8%, а пазарът завърши на позитивна територия за втора поредна седмица.

Търговците не престават да правят оценка вероятностите за търсенето на нефт в Китай след премахването на карантинните ограничавания. По време на празниците, които ще продължат до края на тази седмица, доста хора пътуват, което би трябвало да провокира доста нарастване на търсенето на горива, а след края на уикенда специалистите чакат повишение на индустриалната интензивност в Китай, отбелязва Bloomberg.

Ситуацията в Русия остава във фокуса на пазара след влизането в действие на ембаргото върху доставките на нефт от страната и въвеждането на таван на цените от страните от Г-7.

Според Международната организация по енергетика (МАЕ) общият размер на износа на петрол и нефтени артикули от Русия през декември се е свил с 2,5% по отношение на ноември до 7,8 милиона барела дневно, защото доставките на първични материали за Европейски Съюз са намалели.

Износът на съветски нефт падна с 6% предишния месец до 4,7 милиона барела дневно, най-ниското равнище за последната година. В същото време продажбите на петролни артикули са нарастнали с 3,3% до 3,1 млн. барела на денонощие.

МАЕ предвижда, че до края на първото тримесечие производството на нефт в Русия ще бъде с към 1,6 милиона барела дневно по-малко, в сравнение с преди началото на интервенцията в Украйна.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР