Цените на основни храни у нас не просто ще спрат

...
Цените на основни храни у нас не просто ще спрат
Коментари Харесай

Можем да се успокоим, дойде много добра новина за цените на храните

Цените на съществени храни у нас не просто ще спрат да се повишават, а даже ще спаднат. Това предвижда в студиото на " Здравей, България " основният икономист в Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов. По думите му януари съвсем всички артикули са по-евтини от предишния януари.

" В България имаме конкурентен пазар. За съвсем всички артикули в съвсем всички моменти конкуренцията работи. Ако накъде не работи, това са случаи, в които аз бих споделил, че Комисията за защита на конкуренцията би трябвало да открие сговор сред един-двама преобладаващи участници, което е нарушаване на закона. И второ, по-лошият вид е, че за избрани обстановки може да има непосредствено закононарушения – рекет, изнудване, закани ", разяснява Богданов.

Според него пазарът не работи незабавно. " Ако търговец види, че може да си достави по-евтино от някъде, това не може да стане на следващия ден. Трябва да има нови контракти, снабдители ", посочи основният икономист в Института за пазарна стопанска система.

По думите на производителя на яйца Иван Ангелов високите цени на яйцата у нас се дължат на нулевото Данък добавена стойност.

" От 1 януари 2023 година Испания и Полша вкараха нулево Данък добавена стойност на яйцата. Холандия - 7% Данък добавена стойност, Германия  - 5% Данък добавена стойност, Швейцария - 2,5% Данък добавена стойност ", разяснява той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР