Цените на основни храни ще бъдат намалени преди началото на

...
Цените на основни храни ще бъдат намалени преди началото на
Коментари Харесай

Зам.-министър Шотев: С един клик на мишката виждаме къде са най-евтините храни

Цените на съществени храни ще бъдат понижени преди началото на зимата, дадоха обещание от Министерството на стопанската система и промишлеността. Това е задачата на самодейността " Достъпно за вас ".

На този декор, Националният статистически институт регистрира нов най-малък спад на годишната инфлация, както и повишаване на живота за година със 107 лева за един работещ.

" Качество на налични цени -това ще се направи с разговор с бизнеса. Единият вид е да стъпим върху пазарните механизми, вторият е директна интервенция в стопанската система, както направиха Румъния и Гърция. Разговорите вървят положително. Имаме поръчки за групи супермаркети, разнообразни категории в питателните артикули да се включат в самодейността ", съобщи зам.-министърът на икономиката Ивайло Шотев в студиото на  " България заран ". 

Той посочи, че се дава опция на бизнеса да се включи както сметне за допустимо. Инициативата не е за 15 обособени артикули, а за 7 групи, измежду които млечни, зърнени, месни.

" В огромните търговски вериги ще има осведомително табло, в което ще написа кой артикул в коя седмица ще бъде понижен. Целта е веригите да дават най-хубавите вероятни цени за тази седмица. Всяка верига ще има достъп до дребната потребителска кошница. Информацията, подавана от веригите към Министерството на стопанската система, ще бъде качена на уеб страницата, там българският консуматор ще види къде са най-достъпните цени ", посочи зам.-министър Шотев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази убеждението си, че конкуренцията ще направи по този начин, че потребителите да имат достъп до най-хубавите цени. По думите му тази самодейност ще способства и за понижаване на инфлацията. 

" България е оттатък топ 10 на страните с най-ниска инфлация. Инфлацията е рак за обществото. Една от главните аргументи за образуването на държавното управление беше влизане в Еврозоната и Шенген. Към този миг не стигаме нужните равнища на инфлация, една такава самодейност би съдействала за намаление на инфлацията ", безапелационен беше гостът

Всеки консуматор ще може да следи понижението на цените на уеб страницата на икономическото министерство, а всяка седмица веригите ще регистрират миналия интервал на промоции.

Вече има поръчки за включване в самодейността за по-ниски цени и на артикули отвън дребната потребителска кошница. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР