Цените на новите дизелови и бензинови автомобили би трябвало леко

...
Цените на новите дизелови и бензинови автомобили би трябвало леко
Коментари Харесай

Ето с колко точно поскъпват екотаксите за автомобилите

Цените на новите дизелови и бензинови коли би трябвало леко да поевтинеят, а всеобщо купуваните от българите над 10-годишни возила да костват повече. Причината е взетото през днешния ден решение на държавно управление да промени Наредбата за установяване на реда и размера за възнаграждение на продуктова такса.

Така екотаксата на най-често срещаните коли като " Фолксваген Голф " и " Опел Астра " към този момент ще бъде към този момент към 300 лв. след нарастването със 12-13 на 100, написа в. " Монитор ".

Според Любомир Доросиев от Асоциацията на вносители на коли не е проблем, че се усилват екотаксите на използваните коли, а че не е ясно къде отиват събраните пари. Сметката на асоциацията сочи, че при регистрирани към 255 хиляди автомобила у нас годишно би трябвало да има най-малко 60 млн. лв., до момента в който Министерство на околната среда и водите регистрира единствено 3 млн. лв..

Всъщност огромната смяна е за бизнеса. За нов микробус ще се заплаща 625 лв., до 5 години 970 лв., над 5 или 10 години надлежно 1450 и 1550 лв.. При тежките камиони и автобуи екотаксата за нови машини ще е 938 лв., до 5 години - 1455 лв., а за над 5 и 10 години сумите скачат надлежно на 2175 и 2325 лв..

От сектора се оповестиха срещу решението и го дефинираха като незаконосъобразно. Затова плануват да апелират нормативния акт пред Върховен административен съд, разяснява Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи.

За разлика от различен път превозвачите няма да излизат на митинг. Според екоминистерството въведените такси са съобразени с по-голямото влияние върху околната среда като боклуци и източници на излъчвания.

" Като част от комплексните ограничения за възстановяване качеството на атмосферния въздух те целят ограничение на нездравословните излъчвания от по-мощни МПС мотори с вътрешно горене, емитиращи по-големи количества нездравословни изгорели газове, с по-висока междинна възраст по отношение на леките коли с по-голям принос в замърсяването ", разясняват още в претекстовете си от министерството.

Промени в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства (ИУМПС) пък плануват излезлите от приложимост огромни транспортни средства - тези за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3,5 тона - ще би трябвало да се оползотворяват на 96% и да се рециклират на 94%.

Правителството е приело и промени в Наредбата за опаковките и отпадъците от опаковки. Промените усилват действително обхванатото население в системите за разделно събиране на боклуци от опаковки и се усилва броят на разположените съдове за обитаеми места с под 50 хиляди поданици приблизително с 15%, от 50 до 100 хиляди поданици - 9% и над 100 хиляди поданици - с към 7%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР