Цените на маслото се увеличиха рязко през последните месеци, търгувайки

...
Цените на маслото се увеличиха рязко през последните месеци, търгувайки
Коментари Харесай

Рязко увеличение на цените на маслото

Цените на маслото се усилиха внезапно през последните месеци, търгувайки се на рекордно високи равнища в цяла Европа, съобщи Ройтерс. Това е неприятна вест за пекарите и производителите на сладкиши, до момента в който се приготвят за коледните празненства, а и към този момент са изправени пред високи цени на шоколада и захарта.

Силното търсене на масло, лимитираните ресурси и желанията на млекопреработвателите да употребяват повече мляко за най-печелившите артикули, като да вземем за пример сиренето, са довели до скока на цените (на маслото), декларират анализатори.

Маслото, създадено в Европа, се търгуваше на международните пазари при рекордните 8706 $ за метричен звук към 29 септември, което е растеж от 83 на 100 на годишна база, демонстрират последните публични данни на Европейската комисия.

Продават вносни млечни продукти за български

Цените също бяха по-високи на годишна база в Австралия и Нова Зеландия.

Докато огромните хранителни компании са обезпечили огромна част от доставките си на масло, преди да стартира производството на сладкишите за Коледа, въздействието върху дребните производители се чака да бъде огромно, защото покачването на цените е неизбежно, съобщи Пол Боавен, шеф на френската Федерация на бизнесмените в хлебопроизводството и сладкарството (Fédération des Entrepreneurs de Boulangerie et Pâtisserie – FEB).

 istock istock
Производството на мляко понижа предходната година в международен мащаб, в това число Европа, Съединени американски щати и Нова Зеландия - най-големият експортьор на мляко и масло в света, заради ниски цени и високи разноски за фураж.

Световното произвеждане на мляко се възвърне леко през 2024 година, само че остана лимитирано спрямо възходящото търсене, което накара производителите да предпочетат разпределянето на млякото към по-конкурентните артикули като сирене, вместо масло, съобщи Майкъл Харви, старши анализатор на динамичността на пазара на млечни артикули в нидерландската финансова група " Рабобанк " (Rabobank).

Как да разпознаем подправеното сирене в магазина

Производството на мляко в Европейски Съюз е повишено с 0,7 на 100 в интервала януари 2023 г.-юли 2024 година, демонстрират последните данни за Европейски Съюз. През същия интервал производството на масло е спаднало с 1,6 на 100, при ресурси на исторически ниски равнища, до момента в който производството на сирене е повишено с 3,2 на 100.

Този месец Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) увеличи прогнозата си за цените на маслото в страната през 2024 година до 3 $ за паунд (приблизително 0,5 килограма), което е с 15 на 100 повече спрямо предходната година, заради по-малкото крави и по-малкото мляко, създадено от животните.

" По-строгите доставки на мляко и постоянното търсене се чака да доведат до по-високи цени през 2025 година ", декларират от Министерството на земеделието на Съединени американски щати.

 istock istock
Приходите на международния пазар на масло се чака да доближат 42 милиарда $ през 2024 година, което е растеж от 8 на 100 по отношение на 2022 година, а пазарът се чака да пораства със 7 на 100 годишно до 2029 година, показва компанията за разбор на данни " Статиста " (Statista). 

Цените на маслото в Европа се покачиха, подхранени от опасения за по-нататъшен спад в предлагането, заради разпространяването на заболявания измежду кравите в Западна Европа, като да вземем за пример наследник език и епизоотична хеморагична болест (Epizootic hemorrhagic disease - EHD), споделиха анализатори.

Продават единствено особено сирене и мляко в градините и учебните заведения

Въпреки това, броят на огнищата на птичи грип при кравите в Съединени американски щати не е задоволително огромен, с цел да повлияе на национално равнище на произвеждане на мляко, добави Майкъл Макконъл, икономист от Министерството на земеделието на Съединени американски щати

Цените на маслото би трябвало да се намалят от рекордно високото равнище, защото производителите на млечни артикули усилват производството, с цел да се възползват от високите цени, само че този развой може да отнеме месеци до момента в който се регистрира забележителен спад, показва Сюзън Килсби анализатор на селскостопанския бранш в банка Ей Ен Зет (ANZ) в Нова Зеландия.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР