Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20%

...
Цените на клиничните пътеки в болниците бяха увеличени с 20%
Коментари Харесай

Нови цени на клиничните пътеки за раждане

Цените на клиничните пътеки в лечебните заведения бяха увеличени с 20% от първи май. Най-високо е нарастването на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. Клиничната пътека за естествено раждане се усилва с 30% и става 1450 лв., до момента в който за раждане посредством цезарово сечение, цената е 1000 лв.. Експертите се надяват по този начин да подтикват лекарите да избират този вид раждане, предава БНР .

Бременността и раждането са най-важният интервал от живота на всяка една жена. Раждането е естествен развой, миг паметен в живота на родителите. Освен че е физиологичен развой, раждането би трябвало да разреши на дамата да се усеща щастлива. В последно време от ден на ден дами се питат - " Как да родя - със секцио или обикновено? ".

Емили Бенковска е родила своето първо дете преди пет месеца. Малката Алекса се ражда по натурален път:

" Родих първото си дете на 27 години по натурален път. Беше ми препоръчано да раждам секцио, само че отхвърлих, тъй като нямам действително никакви здравословни аргументи да го направя. Наистина има случаи, когато е неотложно. Често слушам гинеколози да оферират на пациентите си под предлог, че имат стеснен таз или разширени вени или че в случай че тръгнат да раждат, а желаят да са с избрания медицински екип, може докторът или докторката инцидентно да ги няма, да не са там, при което девойките се паникьосват. Масово ги е боязън, макар че съгласно мен персонално една интервенция е по-страшна от раждането, а в моя случай самото раждане протече безусловно 15 минути ".

Д-р Калин Поповски е прочут акушер-гинеколог с дългогодишна процедура в една от най-големите държавни лечебни заведения Университетската болница " Д-р Георги Странски “. Пред БНР той сподели, че има наклонност дамите да желаят раждане със секцио:

" Стремим се да я удържаме в едни физиологични равнища. Тези равнища за България е районните и общинските лечебни заведения е да имат 20 – 30% секцио от общия брой на ражданията ".

" Секциото въобще не е безвредна интервенция, само че въпреки всичко от време на време се постанова ", добави още доктор Поповски.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР