Цените на жилищните имоти в Германия продължават спада си. Поредният

...
Цените на жилищните имоти в Германия продължават спада си. Поредният
Коментари Харесай

Още сътресения за икономика №1 в Европа: Цените на жилищата се сринаха с над 10%

Цените на жилищните парцели в Германия не престават спада си. Поредният регистриран подобен е от 10,2% през третото тримесечие на годишна база. Това е още един тъмен знак за бранша на недвижимите парцели в най-голямата стопанска система в Европа.

Изминалото тримесечие е четвъртото следващо тримесечие, в което се регистрира спад и той е най-големият, откогато немската статистическа събира данни. В момента страната се намира в най-голямата имотна рецесия от десетилетия насам.

" До 2022 година в Германия имаше умозрителен ценови балон, един от най-големите през последните 50 години ", разяснява Константин Холодилин от макроикономическия отдел на Германския институт за стопански проучвания (DIW). По думите му от този момент цените падат. Балонът се е спукал.

В продължение на години секторът на парцелите в Германия и на други места в Европа процъфтяват, поради рекордно ниските лихвените проценти, което увеличи фрапантно търсенето.

Рязкото повишаване на лихвите и постави завършек на тази наклонност. Много строителни бизнесмени изпаднаха в несъстоятелност, откакто банковото финансиране пресъхва и покупко-продажбите се замразяват.

Спадът на цените при еднофамилните и доста фамилните къщи в огромните немски градове е изключително изразен през третото тримесечие - 12,7%, до момента в който цените на жилищата падат с 9,1%.

Според други данни пък поръчките за строителната промишленост са намалели със сезонно поправени 6,3% през октомври в съпоставяне със септември.

Федерацията на немската строителна промишленост наскоро съобщи, че секторът на жилищното строителство се насочва към понижаване броя на работните места.

Австрийският заможен колос Signa, който има огромно наличие в Германия, подаде молба за неплатежоспособност, като се трансформира в най-голямата жертва до момента от имотната рецесия в района към този момент.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР