Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си

...
Цените на жилищните имоти на национално ниво забавят темпа си
Коментари Харесай

Райфайзенбанк: Цените на недвижимите имоти забавят темпа си на растеж


Цените на жилищните парцели на национално равнище забавят темпа си на напредък през 2019 година, само че към момента се следи растеж. Това сочи разбор на екип на Райфайзенбанк, направен взаимно с колегата Bulgarian Properties, на база показателите PSPI.

„ През първото полугодие на тази година наклонността на непрекъснат ритъм на напредък на цените на парцелите се обръща след достигнатите пикови стойности през 2018 година “, разяснява Георги Георгиев, шеф отдел „ Управление на обезпеченията “ в Райфайзенбанк. „ През 2018 година се реализира рекорден годишен напредък от 7.2% приблизително за страната и почти 20% от 2015 година насам, когато цените на парцелите започнаха да порастват за първи път след рецесията. През първото шестмесечие на 2019 година цените на национално равнище се усилват с 6.5% на годишна база, като упованията ни са темпът на напредък да продължи да се забавя през идващите няколко години “, добави Георгиев.

Според разбора на Райфайзенбанк и данните от показателите PSPI,средната цена на кв. м. жилищна повърхност в София през първото полугодие на тази година доближава 1117 евро, по отношение на 1105 евро през 2018 година (натрупан растеж от 62% по отношение на 2013 г.). Пловдив също бележи забележителен растеж през последните три години (общо 33%), като в града има забележителен брой нови и строящи се планове. Средната цена на кв. м. в Пловдив през 2019 година доближава 765 евро. Варна е градът, в който цените на парцелите се трансформират най-плавно – към края на полугодието цената на кв. м. е 837 евро. (+7.6% общ напредък за последните три години). В Бургас цените на парцелите регистрират напредък от 19.5% от 2016 година насам, като цената на кв. м. през тази година доближава 863 евро.

„ Еуфорията се разгръща и към по-малки градове – Русе, Ст. Загора, Плевен, Враца, като в огромните регионални градове все по-често следим покупко-продажби на зелено, надалеч преди постигане на стадий недодялан градеж “, споделя Георгиев. Според него множеството от новите планове са с положително качество, локация, проект за развиване и реализация.

В София броят на продажбите на жилища бележи годишен растеж от 4.4% през второто тримесечие на тази година. Вписаните покупко-продажби са над 7600, а 2600 жилищни плана са в стадий на създаване. Вписаните ипотеки бележат спад от към 20% по отношение на същия интервал на 2018 година Най-търсеният парцел остава двустайното жилище – 42% от покупко-продажбите, като главната причина е покупката на ново или първо жилище, сочи още анализът на Райфайзенбанк.

„ Въпреки забележителния напредък на цените на жилищата, приликите с балона отпреди рецесията са незначителни. Коефициентът на досегаемост (кв. м., който може да се купи с една междинна заплата) в този момент е 1.23 за София като най-динамичен пазар и 0.84 междинен коефициент за досегаемост на национално равнище. За съпоставяне същия коефициент за София е 3.43 през 2008 година “, приключва Георгиев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР