Цените на жилищата в България ще продължат да растат и

...
Цените на жилищата в България ще продължат да растат и
Коментари Харесай

Жилищата във Варна са поскъпнали 6 пъти по-бързо от тези в София през 2018-а

Цените на жилищата в България ще продължат да порастват и през тази година, само че с доста по-бавни темпове спрямо миналата. Това чака ръководителят на Национално съдружие " Недвижими парцели " Добромир Ганев.

" Очаква се растеж от 2-3% на годишна база на цените на жилищните парцели у нас ", разяснява той в изявление пред BloombergTV България.

" Данните на Национален статистически институт регистрираха напълно слаб спад на растежа на цените на пазара у нас. Подобни са упованията и за идната година. Очакванията са растежът да бъде 2-3% на годишна база за цените на жилищните парцели ", показва той.

По думите на Ганев през 2019 година във фокуса ще бъде покачването на лихвите. " Темпът на инфлацията може да подкрепи интереса на дребните вложители към покупката на парцели, с цел да запазят цената на спестяванията си ", споделя още специалистът.

Друг фактор, който приказва за положението на бранша, са разрешенията за градеж.

" Вече има задоволително предложение и поради това виждаме закъснение на растежа. Това е обикновено държание на вложителите и играчите на пазара. Първото деветмесечие демонстрира 140% растеж на разрешенията в София. И към милион и 100 квадратни метра разгърната застроена повърхност ", показва Ганев и прибавя:

" Това е добре за купувачите, тъй като изборът се усилва, само че въпреки това - банки, купувачи и вложители би трябвало да бъдат деликатни. ".

Експертът разяснява, че за първите девет месеца на 2018 година растежът на размера на покупко-продажбите в страната е 1 на 100. В София той е 2 на 100, което е спад спрямо предишни години. От друга страна Варна и Пловдив записват доста по-висок напредък - надлежно 12% и 5%.

" Има платежоспособно търсене и има логичност в него, приходите са положителни. Много българи виждат смисъл ив покупката на ваканционни парцели на морето. Цените са вълнуващи и по тази причина може би българите са по този начин дейни. Те закупуват парцели с капиталова цел ", показва още Ганев. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР