Цените на жилищата в България са се повишили с 4,8%

...
Цените на жилищата в България са се повишили с 4,8%
Коментари Харесай

Жилищата поскъпнали в пандемичната 2020-та

Цените на жилищата в България са се повишили с 4,8% през третото тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същото тримесечие на миналата година, демонстрират последните данни по тематиката, оповестени през днешния ден от Евростат. Има намаляване в темпа на повишаване на цените. През последното тримесечие на 2019 година годишният скок в цените на жилищата у нас беше 6,2%.

През второто тримесечие данните на Евростат за България за първи път демонстрираха намаление, когато цените на жилищата се намалиха с 1,1% по отношение на индикаторите им за първото тримесечие на същата година.  

Средно за целия Европейски съюз цените на домовете са нарастнали с 5,2%, а единствено в страните от Еврозоната – с 4,9%, демонстрира още изследването.

Най-голям растеж в цените на жилищата има в Люксембург, където парцелите са поскъпнали с 14% единствено в границите на една година, следвани от тези в Полша (11% ръст), Австрия (9%), Словакия (9%), Чехия (8%), Германия (7,8%).

Спад има в цените на жилищата в Кипър, където цените падат второ тримесечие подред. През второто тримесечие домовете в островната страна поевтиняха с 2,9%, а през третото – с още 1,4%. Понижение от 0,8% има в цената на парцелите в Ирландия. От всички страни в Европа липсват данни само за Гърция.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР