Цените на жилищата в България продължават да растат. Това сочат

...
Цените на жилищата в България продължават да растат. Това сочат
Коментари Харесай

Скок в цените на имотите, най-много в Стара Загора и Бургас

Цените на жилищата в България не престават да порастват. Това сочат най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ).

Цените на парцелите в страната са се нараснали 1.2% през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на предходния интервал, оповестяват от Национален статистически институт.

Най-голямо е повишаването в Стара Загора (+8.2%).

В Бургас нарастването е с 6.3%, а в морската столица Варна  жилищата са поскъпнали с 1.7%.

Спад на цените на жилищата е регистриран в Пловдив. В града под тепетата цените на парцелите са спаднали с 0,5%.

Намаление, въпреки и минимално, има и на цените на жилищата в София-с 0,1%, сочат данните на Национален статистически институт.

В същото време в София цените на жилищата стигат 7 000 евро на кв. м.

Луксозните жилища са поскъпнали най-вече в столичните квартали Лозенец – с 24% за година и Изток – 22%, демонстрира разбор на Unique Estates, представен от. Така квадратният метър в тези два квартала към този момент е надлежно 3543 евро и 3030 евро.

Районът, в който цените на парцелите са едни едни от най-високите в столицата, е този на Докторски монумент, където квадратният метър гони 4700 евро.

Най-евтино жилище от средния и висок клас може да се купи в Кръстова вада – 2130 евро и Манастирски ливади – 2150 евро за кв. м.

Най-високите цени през 2023 година бяха реализирани в региона на храм-паметник „ Александър Невски “, като местоположението е определяща, без значение от положението на парцела. В тази част на града приключен и първокласно обзаведен апартамент може да доближи и продажна цена от над 7000 евро/кв.м. Именно в този регион са подписани най-скъпите покупко-продажби през 2023 година

Най-скъпо продадената независима къща се намира в централната градска част, в региона на паметника на Васил Левски. В същия регион се намира и най-скъпо продадената независима офис постройка, с повърхност от 1700 кв. м. И двата парцела, след реновиране в границите на три години, се осъществят още веднъж, изпълнявайки капиталовата си цел при първичната покупка. 

През четвъртото тримесечие на 2023 година цените на жилищата в страната са се нараснали с 10.1% спрямо четвъртото тримесечие на 2022 година, сочат още данните на Национален статистически институт.

Наблюдението се организира в 27 регионални градове на страната, където има развъртян пазар на жилища, прецизират от Национален статистически институт.

В тези градове се намират 54 % от жилищата и живее 50 % от популацията на страната. Освен това 64 % от жилищата са с 2 и 3 стаи.

Пазарни цени на жилищата са действителните продажни цени на жилища (апартаменти), без такси, комисионни, адвокатски възнаграждения и разходи по прехвърлянето на собствеността.

А какво се случва с цените на жилищата в Европа. 

Туризмът в Хърватия, Черна гора, Гърция и Албания води непознати купувачи, повишаването там е по-голямо от това в България,

Цените на на парцелите в България порастват и през последните 2-3 години страната ни постоянно е в топ 10 по повишаване в Европа. Но се оказва, че това не е единствено български патент, а на Балканите е настанала полуда с цените на жилищата. 

Има най-малко четири страни към нас, в които са поскъпнали доста повече. Ако прибавим към тях и Истанбул, излиза, че съседите ни би трябвало да ни завиждат за релативно спокойния пазар. 

В турския мегаполис жилищата костват 12 пъти по-скъпо, в сравнение с преди 9 години. Ръстът на цените единствено за 2023 година е 76 на 100. А в България считаме, че 9,2 % повишаване за година е огромно, написа .

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР